Retssager truer: Regeringen frygter TV 2-konkurs

STATSSTØTTE: Nyt notat afslører regeringens frygt for, at retssager om ulovlig statsstøtte ved EU-domstolen kan medføre en TV 2-konkurs. ”De er bange,” konstaterer medieprofessor – og det forstår han godt.

Regeringen frygter, at EU-retssager kan medføre, at statsejede TV 2 kan gå konkurs.
Regeringen frygter, at EU-retssager kan medføre, at statsejede TV 2 kan gå konkurs.Foto: Henrik Ohsten / TV 2
Erik Bjørn Møller

Mens debattører og politikere jævnligt strides om Danmarks Radios rolle i mediebilledet, viser det sig nu, at regeringen i kulissen er langt mere bekymret for fremtiden for den anden statsejede tv-station, TV 2.

Her drejer det sig dog ikke om røde lejesvende eller belærende dramaserier.

Det handler dybest set om TV 2's eksistens, om milliarder af kroner – og en truende konkurs, som kan blive konsekvensen af verserende sager ved EU-Domstolen om ulovlig statstøtte til den danske tv-station.

Konkurs skal undgås
At de årelange og komplicerede juridiske slagsmål i EU-systemet skaber dybe panderynker i regeringen, fremgår med al tydelighed af et notat, som Kulturministeriet 11. februar har sendt til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Kulturudvalg.

Omvendt kan TV 2 også vinde det hele. Men det er efter min mening nok den mindst sandsynlige mulighed.

Frands Mortensen
Professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet

Notatet er en orientering om, at regeringen agter at deltage på TV 2's side i tre appelsager mod Europa-Kommissionen og konkurrenten Viasat ved EU-domstolen.

”Regeringen har en betydelig interesse i at undgå en situation, hvor TV 2 risikerer at gå konkurs som følge af et ulovlighedsrentekrav. Ved at deltage i appelsagerne vil regeringen kunne supplere og underbygge TV 2's synspunkter om, at den statslige finansiering af TV 2 ikke er statsstøtte, og at TV 2 allerede derfor ikke skal betale ulovlighedsrenter til staten,” lyder det i notatet.

"De er bange"
Ifølge professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Frands Mortensen er der ingen tvivl om, at regeringen er alvorligt bekymret over risikoen for en truende konkurs.

”De er bange. Og risikoen for at TV 2 går konkurs og bliver splittet i tusind stykker er absolut til stede. Nu skriver regeringen det jo selv, og TV 2 selv har også antydet det tidligere. Omvendt kan TV 2 også vinde det hele. Men det er efter min mening nok den mindst sandsynlige mulighed,” siger Frands Mortensen til Altinget.

Appelsagerne, som regeringen vil deltage i sammen med TV 2 ved Domstolen, tager deres udspring i afgørelser fra EU-domstolens underretning i september sidste år.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00