Revision afslører solcelle-sjusk hos Skat

SVINDEL: Trods advarsler fra EU's antisvindelenhed fik Skat ikke sat ind over for, at ulovlige solceller blev importeret til EU via Danmark. Det ser nu ud til at koste de danske skatteborgere en ekstraregning på 59 millioner kroner.

Danmark er blevet brugt til ulovlig import af solceller til EU. 
Danmark er blevet brugt til ulovlig import af solceller til EU. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh / Scanpix
Morten Øyen

Kinesiske solceller forklædt som japanske og en virksomhed i Danmark oprettet til at sælge dem ulovligt til andre EU-lande.

Fakta
Rigsrevisorernes beretning handler om revisionen af statsregnskabet for 2015. 
Statsregnskabet er det samlede regnskab for de ministerier, der har bevilling til at afholde udgifter og opkræve indtægter for staten. 
Formålet med revisionen har været at vurdere, om oplysningerne i statsregnskabet er rigtige, og om ministerierne har forvaltet statens midler i overensstemmelse med Folketingets beslutninger. 
Beretningen skal dermed understøtte Statsrevisorernes og Folketingets arbejde med at kontrollere ministerierne

OPKRÆVNING AF TOLD

Skat opkræver på vegne af EU told af varer, der importeres til Danmark fra lande uden for EU. Opkrævningen sker på vegne af EU. Skat modtager løbende informationer om svig og uregelmæssigheder. Hvis Skat ikke følger effektivt op på disse informationer, kan det i sidste ende medføre, at den danske stat selv skal finansiere de tabte toldindtægter til EU.

RISIKOPROFILER
Hele kontrollen af varer, der bliver importeret ind i Danmark, er baseret på risikoprofiler i importsystemet. Risikoprofilerne skal ”fange” og udtage angivelser til kontrol på baggrund af de specifikke, definerede risici. 

Kilde: Rigsrevisionen

Det er hovedingredienserne i en sag, som formentlig kommer til at koste de danske skatteborgere 59 millioner kroner for tab af toldindtægter til EU. Og som Skat burde have slået ned på og undgået, ifølge Rigsrevisionen.

Det fremgår af Rigsrevisionens nye beretning om statsregnskabet for 2015.

Sagen startede i 2014, hvor Skat blev kontaktet af EU's antisvindelenhed OLAF med en konkret mistanke om omgåelse af told-reglerne.

Dermed er der risiko for, at Danmark bliver indgangsland for ulovlig import, fordi importører kan se Danmark som en let indgang til EU.

Fra Rigsrevisionens beretning

Tysk mistanke
I Tyskland og Holland havde man nemlig fundet tegn på, at solcellemoduler fra Japan i virkeligheden var kinesiske. Solceller fra Japan kan importeres til EU med tre procent i told, imens skal der betales 54 procent i told af kinesiske solceller.

De tyske og hollandske told-myndigheder begyndte derfor at kræve sikkerhed for, at solcellerne var japanske, før de kunne frigives. Kort tid efter fik tyskerne så mistanke om, at den tyske importør ville prøve at omdirigere solcellerne til et andet medlemsland i EU, som ikke ville kende til finten.

Er solcellerne først ”inde i EU”, så kan de sælges til andre EU-lande uden told.

Ingen kontrol
Da Skat bliver kontaktet om mistanken, opretter man en ”risikoprofil” på de måske-japanske solceller i importsystemet.

”Risikoprofilen var dog ikke oprettet korrekt og fungerede derfor ikke efter hensigten. Der havde således været 135 importer af angiveligt japanske solceller til en virksomhed i Danmark, uden at en eneste import var faldet ud til kontrol,” skriver Rigsrevisionen.

EU vil sende regning
Skats egne beregninger peger på, at miseren kan indeholde unddraget told for små 60 millioner kroner, som Danmark skal betale til EU. Penge, som ifølge Skat ikke er mulig at gøre krav på hos importøren, da virksomheden ”sandsynligvis er oprettet til lejligheden”.

”Som konsekvens heraf har Skat vurderet, at der er stor sandsynlighed for, at Kommisionen rejser et toldkrav mod Danmark på de ca. 59 millioner kroner,” skriver rigsrevisorerne.

Sagen får Rigsrevisorerne til at løfte pegefingeren over for Skat:

”Rigsrevisorerne bemærker, at det fulde omfang af svig og uregelmæssigheder på toldområdet ikke er kendt. Rigsrevisionen finder det ikke tilfredsstillende, at Skat ikke tog hånd om de konstaterede udfordringer,” skriver revisorerne og konstaterer, at der med den danske praksis er opstået en ”risko for, at Danmark bliver indgangsland for ulovlig import, fordi importører kan se Danmark som en let indgang til EU”.

Skat tager kritik til efterretning
Skatteministeriets Interne Revision har oplyst til Rigsrevisionen, at der har været et ”hul i kontrolsystemet, som over en periode har gjort det muligt at svindle”.

Fra april 2016 har Skat så forsøgt at styrke kvalitetssikringen i sager med mistanke om svindel. Det er blandt andet sket ved at indføre et såkaldt ”2 par øjne”-princip, når Skat opretter risikoprofiler.

”Skat tager den af Rigsrevisionen rejste kritik til efterretning. Skat har siden styrket kvalitetssikringen af de processer, der generelt ligger til grund for at oprette risikoprofiler eller andre tiltag for at imødegå toldsvindel,” skriver Skat i en skriftlig kommentar til Altinget.

Altinget har også ønsket en kommentar til den konkrete solcelle-sag. Dertil svarer Skat:

”Skat har tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere konkrete sager”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00