Risbjerg: DF overhaler S

RISBJERGS SNIT: For første gang nogensinde er Dansk Folkeparti større end Socialdemokratierne målt over en hel måneds meningsmålinger.
Trods en mindre tilbagegang for partiet i april, så er DF nu for første gang større end S i meningsmålingerne.
Trods en mindre tilbagegang for partiet i april, så er DF nu for første gang større end S i meningsmålingerne.Foto: Carsten Lundager

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab og Altinget.dks valgekspert

Oven på vækstpakken og indgrebet i lærerkonflikten er Dansk Folkeparti i april nu større end Socialdemokratiet. Det er første gang nogensinde, at DF er større end S i Altinget.dks vægtede gennemsnit af meningsmålingerne.

DF har faktisk for første gang i længere tid haft en mindre månedlig tilbagegang fra 16,7 til 16,4 pct., men er alligevel større end S, der går markant tilbage til kun 15,7 pct.

Nyt lavpunkt for regeringen
Det entydige resultat i gennemsnittet af meningsmålingerne for april var yderligere tilbagegang for alle tre regeringspartier til det dårligste resultat siden valget. Den samlede tilbagegang for regeringspartierne var til 28,0 pct. i april mod 30,6 i marts og 43,5 pct. ved sidste valg.

Trods en mindre tilbagegang for partiet i april, så er DF nu for første gang større end S i meningsmålingerne.
Trods en mindre tilbagegang for partiet i april, så er DF nu for første gang større end S i meningsmålingerne. Foto: Carsten Lundager

Regeringens politik og samarbejdsrelationer til de øvrige partier blev skarpt udstillet i april med aftaler om kontanthjælp og SU-reform (18. april), to forlig om vækstplaner (21. og 24. april) samt lovindgreb over for lærer-lockouten (26. april).

Selv sammen med Enhedslisten er den samlede støtte til regeringens oprindelige parlamentariske grundlag nu kun på 41,4 pct. mod 50,2 pct. ved sidste valg. Ser man på de enkelte målinger, er der en tydelig tendens til, at tilbagegangen for rød blok er taget til i løbet af april måned. Det bliver dermed særdeles vanskeligt for rød blok at vende skuden og generobre regeringsmagten ved et kommende valg.

Især Socialdemokratiet er hårdt ramt med statistisk sikker tilbagegang til 15,7 pct. i april mod 17,4 pct. i marts og 24,8 pct. ved sidste valg. De to øvrige regeringspartier Radikale og SF har mindre tilbagegang siden marts henholdsvis fra 8,8 til 8,1 pct. og fra 4,4 til 4,1 pct. For alle tre regeringspartier er der tale om det dårligste resultat siden valget.

Læs hele artiklen og se alle tabellerne her (Kræver abonnement)
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)









0:000:00