Risbjerg: Rød blok har et mandeproblem

KØN: Mens kvinderne deler sig ligeligt mellem røde og blå partier, så er der markant blåt flertal blandt mændene. Kun 40 procent af de mandlige vælgere vil stemme på et af partierne i rød blok, viser stor ny vælgeranalyse. 

De fire røde partiledere skal have bedre fat i de mandlige vælgere, hvis rød blok skal have en chance for at vinde næste valg. Særligt SF, men også S har en skæv vælgersammensætning med klart flere kvinder end mænd.<br>
De fire røde partiledere skal have bedre fat i de mandlige vælgere, hvis rød blok skal have en chance for at vinde næste valg. Særligt SF, men også S har en skæv vælgersammensætning med klart flere kvinder end mænd.
Foto: Folketinget
Jørgen Skadhede

Hvis rød blok skal vinde næste valg, så skal de fire kvindelige partiledere have langt bedre fat i de mandlige vælgere.

Mens kvinderne i øjeblikket fordeler sig stort set ligeligt mellem de politiske fløje med 49 pct. hos de røde og 51 pct. hos de blå partier, så er fordelingen helt skæv hos mændene.

Kun 40 pct. af mændene vil stemme på et af partierne i rød blok, og dermed er det i høj grad mændene, der sikrer blå blok en solid føring i meningsmålingerne.

Det viser en ny stor vælgeranalyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af mere end 100.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til sommeren 2014.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget.dk af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Analysen er baseret på over 100.000 Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og frem til sommeren 2014. I gennemsnit cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal. 

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. 

Skal appellere til begge køn
Tidligere har man ofte talt om, at blå blok havde et kvindeproblem, men for øjeblikket er det i stedet rød blok, der har et mandeproblem.
 
”Man kan ikke vinde et valg ved kun at appellere til det ene køn. Tallene taler deres tydelig sprog her. Derfor er rød blok nødt til at finde frem til nogle dagsordener, der kan vinde mændene tilbage,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Ved sidste valg stemte 54 pct. af mændene på partier i blå blok, men siden er det tal vokset til 60 pct. og i dele af denne valgperiode endda endnu mere.

Den store forskel på kvinder og mænds adfærd i stemmeboksen kan især føres tilbage til det meget kønsopdelte arbejdsmarked, påpeger valgforskeren.

”Meget af det bunder i, at mændene traditionelt ikke arbejder så meget i den offentlige sektor, som kvinderne gør. Der er klart flest kvinder, som arbejder med den borgernære velfærd, og der giver sig udslag i, at de stemmer anderledes end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Kønnenes kamp
Han peger på, at tendensen til en øget forskel på kønnenes partivalg kan hænge sammen med, at der lige nu kun er kvindelige partiledere hos rød blok, og kun mænd i spidsen hos blå blok.

Det skete i 2012, da Villy Søvndal og Pia Kjærsgaard gik af som partiformænd for henholdsvis SF og DF.

Når valgkampen bliver skudt i gang engang inden for det næste års tid, vil det således betyde, at partilederrunderne på tv bliver til en slags ”kønnenes kamp”.

"Der er en tendens til, at kvinder stemmer på kvinder. Dermed kan de kvindelige partiledere hos rød blok øge tendensen til, at kvinderne stemmer mere rødt, end mændene," siger Kasper Møller Hansen.

Hos partierne i rød blok er det især SF, men også S, som har en skæv kønsmæssig vælgersammensætning med klart flere kvinder end mænd. Hos Enhedslisten er fordelingen derimod tæt på 50-50.

Se hele analysen på Altinget : christiansborg her (kræver abonnement) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)









0:000:00