Risbjerg: V og S lige store lokalt

PROGNOSE: Venstre står ifølge ny prognose fra professor Søren Risbjerg Thomsen til at blive lige så store som Socialdemokraterne ved det kommende kommunalvalg. SF og K forventes fortsat halveret.
Trods den seneste tids storm om Lars Løkke Rasmussen (S) står Venstre ifølge professor Søren Risbjerg Thomsen stadig til at komme op på siden af Socialdemokraterne ved næste uges kommunalvalg.
Trods den seneste tids storm om Lars Løkke Rasmussen (S) står Venstre ifølge professor Søren Risbjerg Thomsen stadig til at komme op på siden af Socialdemokraterne ved næste uges kommunalvalg.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde
Der kan blive byttet borgmesterkæder i stor stil ved det nært forestående kommunalvalg. Set i forhold til valget i 2009 er der sket store forskydninger i den landsdækkende opbakning til Folketingets forskellige partier, hvor særligt SF og Konservative, men også Socialdemokraterne er gået tilbage.

De forskydninger vil ifølge Søren Risbjerg Thomsen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, slå igennem på valgdagen tirsdag næste uge. Ifølge hans prognose for Altinget.dk står Socialdemokraterne til at gå fra lige over 30 procent af stemmerne i 2009 til 27,8 her i november 2013.

Venstre vil derimod gå fra lige under 25 procent af vælgerne til lige over 27 procent. Dermed kan Venstre vågne onsdag morgen og være lige så stærkt et parti i det kommunale Danmark som arvefjenden Socialdemokratiet, der historisk har holdt hårdt på sin placering som den første blandt ligemænd i dansk lokalpolitik.

Søren Risbjerg Thomsens prognose bygger på en statistisk model for, hvordan landspolitiske meningsmålinger smitter af på partivalget ved et kommunalvalg.

"Erfaringsmæssigt giver denne fremgangsmåde, selv tæt på kommunalvalget, en bedre forudsigelse af det samlede landsresultat ved kommunalvalget, end man kan få ved en meningsmåling, hvor man direkte spørger vælgerne om, hvordan de vil stemme ved det kommende kommunalvalg," siger Sørens Risbjerg Thomsen.

Fakta
Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget.dk som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen "professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.dk".

Den stærke tilbagegang for Venstre i de seneste landspolitiske meningsmålinger kommer således til at koste dyrt i forhold til de tidligere forventninger

Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab på Aarhus Universitet

V-forspring skrumpet
Overfører man resultatet til de enkelte kommuner, bliver usikkerheden ved modellen større. Men med udgangspunkt i de seneste meningsmålinger forudser Søren Risbjerg Thomsen, at Socialdemokraterne går fra at være større end Venstre i 61 kommuner til at være størst i 49 kommuner.

Ser man på rød og blå blok samlet og ser bort fra lokallister, så forventer han, at vi efter valget kun vil have rødt flertal i 32 kommuner mod de nuværende 55 kommuner.

Fakta
Prognosen bygger på en række forudsætninger:

1. Den landspolitiske "valgvind" slår ved kommunalvalget igennem med godt halv kraft. Ved den landspolitiske valgvind forstås, hvor meget et parti går frem eller tilbage i de landspolitiske meningsmålinger siden sidste kommunalvalg.

2. Der sker en gradvis tilnærmelse mellem tilslutning ved folketingsvalg og kommunalvalg i de enkelte kommuner.

3. Et parti, som ved det forrige kommunalvalg erobrede borgmesterposten, klarer sig bedre, mens et parti, som tabte borgmesterposten, klarer sig dårligere end de øvrige partier.

4. Meget store udsving i enkelte kommuner bliver i nogen grad oprettet ved næste valg.

5. Danske kommuner har i høj grad deres eget politiske liv, og effekten af dette er i denne prognose principielt uforudsigeligt.


Kilde: Søren Risbjerg Thomsen

I en tilsvarende prognose fra januar 2013 stod Venstre til at snuppe førertrøjen som Danmarks største kommunale parti fra Socialdemokratiet. Her lød forventningen, at Venstre ville få over 30 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet stod til at få godt 25 procent.

Det billede har nu ændret sig, og det hænger ifølge Søren Risbjerg Thomsen sammen med den seneste tids meningsmålinger, hvor Venstre oplever modvind.

"Da Venstre stod langt stærkere, gav det kun 25 kommuner med rød overvægt og 25 kommuner, hvor Socialdemokratiet var større end Venstre. Den stærke tilbagegang for Venstre i de seneste landspolitiske meningsmålinger kommer således til at koste dyrt i forhold til de tidligere forventninger," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Rød og grøn decimering
Til gengæld går januars forudsigelser om, at Konservative og SF ville blive halveret, igen i den nye prognose. Her spås Konservatie en tilbagegang fra 11 procent i 2009 til 5,5 procent ved det kommende valg. For SF går udviklingen fra 14,5 procent ved sidste valg til de aktuelle 6,7 procent, og partiet står dermed til at blive valgets store taber.

"Prognosen antager, at den landspolitiske valgvind slår igennem med godt halv kraft. Det rammer især SF, som stod meget stærkt i de landspolitiske meningsmålinger sidste gang, der var kommunalvalg og siden er gået stærkt tilbage," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Tilbagegangen for SF vil formentlig kunne mærkes hos både Enhedslisten og Radikale, der begge står til en fremgang på flere procentpoint. Det samme gør Dansk Folkeparti, der i 2009 fik 8,1 procent af stemmerne og nu ifølge Søren Risbjerg Thomsens prognose kan sætte næsen op efter knap 13 procent.

 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget.dk som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen "professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.dk". 

Dokumentation

Prognose for samlet valgresultat

Landsresultat i pct. fordelt på partier ifølge Risbjergs prognose for kommunalvalget 2013 fra henholdsvis november og januar 2013. Holdt op mod valgresultatet for kommunalvalget i 2009.

 November 2013 Januar 2013  Valgresultat 2009
S
 27,825,4
30,6
V 27,130,624,8
DF 12,810,6
8,1
SF
 6,77,5
14,5
EL
 7,27,0
2,3
R
 6,16,7
3,7
K
 5,55,2
11,0
LA
 3,02,5
0,3
Andre
 3,84,6
4,6

*Lokallisterne antages at få samme tilslutning, hvis de opstiller igen. Tilslutningen til nye lokallister beregnes overvejende ud fra, hvor mange kandidater der stiller op for de enkelte lokallister.

Prognosen er baseret på et vejet gennemsnit af seneste meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Rambøll/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau og YouGov/MetroXpress.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00