Rød blok hiver klimaminister i samråd om landbrugspakken

KLIMA: De røde partier er usikre på klimakonsekvenserne af regeringens landbrugspakke. Derfor kræver de, at klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) kommer på banen.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) hives nu ind i sagen om landbrugspakken.
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) hives nu ind i sagen om landbrugspakken.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Emma Qvirin HolstMorten Øyen

Oppositionen mangler svar på landbrugspakkens klimaeffekter, og de stoler ikke længere på miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) svar.

Derfor kalder rød bloks partier energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd om landbrugspakkens betydning for klimaet.

”Vi efterspurgte i januar den reelle klimaeffekt af landbrugspakken og fik nogle ufuldstændige og misvisende svar om, at landbrugspakken ville have en neutral klimaeffekt,” siger Christian Poll, Alternativets klimaordfører, i en mail til Altinget.

Som tidligere beskrevet i Altinget, vurderer miljø- og fødevareministeriet, at landbrugspakken ikke vil have en negativ effekt på klimaet.

Fakta
Rød blok ønsker klimaministerens svar på: 

- Hvordan og hvornår man vil nå de CO2-reduktioner, som skal få landbrugspakken til at blive klimaneutral i 2021, og hvad der ligger i begrebet ”målrettet arealregulering”?
- Hvordan landbrugspakkens konsekvens for drivhusgasudledningen forholder sig til EU's byrdefordeling for landbruget, hvor der forventes et krav om op til 40 procent reduktion i landbrugssektoren i 2030? 
- Om den øgede udledning som følge af landbrugspakken gør det sværere eller nemmere for Danmark at opfylde sine kommende klimamål?
- Om regeringen kan give en garanti for, at de klimakompenserende tiltag reelt vil finde sted om 3-4 år?

Kilde: Alternativet

Det opnås kun ved at medregne kulstoflagring i jorden. Ifølge Danmarks EU-forpligtelser på klimaområdet skal kulstoflagring i jorden dog ikke medregnes i sådanne beregninger.

Samtidig har Energistyrelsen i et høringssvar skrevet, at landbrugspakkens centrale lovforslag om kvælstofnormer ”vil medføre en øget udledning af drivhusgasser” – og at der endnu ”ikke er taget stilling til, om der indføres kompenserende tiltag og i givet fald hvilke tiltag.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00