Rød blok vedtager omstridt boliglov

KVOTE: Ny lovændring skal skabe flere almene boliger i nye byområder. Loven møder dog hård kritik fra investorerne og de borgerlige, der truer med at rulle den tilbage, hvis de vinder valget.

Ny lovændring skal skabe flere almene boliger i nye byområder.
Ny lovændring skal skabe flere almene boliger i nye byområder.Foto: Colourbox
Mads BangPer Bang Thomsen

Når der fremover skal bygges nye boligområder, kan hvert fjerde hus eller lejlighed blive en almen bolig.

Det står klart, efter regeringen torsdag formiddag fik opbakning fra både SF og Enhedslisten til at ændre planloven.

Med den nye lov kan kommunerne nemlig kræve, at hver fjerde bolig i nye boligområder skal være en almen bolig.

Derudover kan staten yde et ekstralån på op til en halv milliard kroner til planlagte boligprojekter, så der også kan blive plads til almene boliger, selv om grundpriserne er høje. 

Loven har klart negative konsekvenser for vore medlemmers investeringer i byudvikling. Prisen bliver lavere end den markedsmæssige værdi, der oprindelig var forudsætningen for investeringen.

Per Bremer Rasmussen
Administrerende direktør hos Forsikring og Pension

“Regeringen ønsker ikke, at de store byers nye kvarterer skal være velhaverområder. Alle store byer har brug for alle slags mennesker for at blive attraktive byer,” udtaler miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

Hård kritik fra investorerne
Loven er primært skræddersyet til at løse et storbyproblem i Aarhus og København og andre steder, hvor et stort pres på boligmarkedet gør grundpriserne for høje for de almene boligselskaber på et frit marked.

Lovændringen har dog ikke fået opbakning fra de borgerlige partier, som allerede har meldt ud, at de er klar til at rulle loven tilbage, hvis de vinder næste folketingsvalg.

Og kritikken har også været hård fra de store ejendomsinvestorer.

Ejendomsforeningen Danmark, som er de professionelle udlejeres organisation, vurderer eksempelvis, at investorerne i ejendomme kommer til at miste mellem 200 millioner og 1,1 milliarder kroner, som følge af den nye lov.

Og hos Forsikring & Pension mener administrerende direktør Per Bremer Rasmussen, at metoden er helt forkert og reelt er lovgivning med tilbagevirkende kraft.

“Det koster altså noget. Loven har klart negative konsekvenser for vore medlemmers investeringer i byudvikling. Prisen bliver lavere end den markedsmæssige værdi, der oprindelig var forudsætningen for investeringen,” siger Per Bremer Rasmussen.

Rådmand afviser kritik
Kritikken bliver dog afvist af rådmand Kristian Würtz (S) fra Aarhus Kommune.

Selv om loven først er blevet vedtaget torsdag, har den østjyske storby allerede taget det nye kvoteredskab i brug.

Kommunen har i dialog med et udviklingsselskab, og investorerne bag et byudviklingsprojekt på det gamle psykiatriske hospital i Risskov har fået mulighed for at sikre, at 15 procent af boligerne i området bliver almene boliger.

Det er Kristian Würtz glad for. Og han mener ikke, at det nye planværktøj ødelægger investeringerne for eksempelvis pensionsselskaberne.

“Det er rigtig god investering for dem, der har tænkt sig at være på markedet i mange år, hvis vi får nogle gode lokalsamfund,” siger Kristian Würtz.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00