Rød kritik: Staten indkasserer millioner på fejlskøn af asyltal

UDVIKLINGSBISTAND: Antallet af asylansøgere i Danmark i 2016 var lavere end regeringens prognose. Det får kritik af Socialdemokratiet og Radikale, der mener, at statskassen nu scorer millioner, der skulle have gået til ulandsbistand.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er kommet færre asylansøgere i 2016, end regeringen havde forventet.

Det skriver Politiken.

Regeringen havde et skøn på 10.000 asylansøgere, men tallet nåede kun op på 6.300 ifølge en sammenlægning af politiets tal fra december med de officielle tal for 2016, der senest blev offentliggjort i november.

Fejlskønnet vækker vrede hos Socialdemokratiet og Radikale, der mener, at det indbringer statskassen et stort millionbeløb, der oprindelig var afsat til udviklingsbistand. Pengene, der bruges til modtagelse af asylansøgerne, tages nemlig fra udviklingsbistanden. Men nu hvor 2016 er omme, kan pengene ikke føres tilbage, skriver Politiken. Det bliver i stedet i statskassen.

"Jeg er helt sikker på, at vi taler om et trecifret millionbeløb – alt mellem 100 og 400 millioner kroner – og det gør mig virkelig vred. Vi advarede om, at det her kunne ske så sent som i december," siger Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, til Politiken.

I december kunne Altinget berette om, at Radikale sammen med Alternativet ville stemme imod flere penge til udviklingsbistanden, fordi regeringen ikke ville nedjustere deres asylskøn. Læs mere om det her.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er selve asyltallet ikke det afgørende. Man skal i stedet se på, hvor mange penge, der reelt er brugt på modtagelsen af flygtninge. Regeringens skøn ”indeholder det bedste bud på årets endelige forbrug,” skriver ministeriet i en mail til Politiken.

Hvor mange penge, der egentlig er blevet ført tilbage i statskassen, bliver først opgjort i marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00