Roskilde svarer igen på politiske stikpiller: Vi skaber fremtidens frivillige

INTERVIEW: Roskilde Festival er stærkt fortørnede over politiske antydninger af, at man ikke er et almennyttigt formål. Vi skaber fremtidens engagerede medborgere, siger festivalens direktør.

Vi skal passe på med ikke at få et for snævert billede af, hvad almennyttighed er, mener Roskilde Festivals direktør.
Vi skal passe på med ikke at få et for snævert billede af, hvad almennyttighed er, mener Roskilde Festivals direktør.Foto: Polfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Ledelsen i Roskilde Festival har set måbende mod Christiansborg de seneste uger.

Her har de kunnet notere sig, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremhævet festivalen som et eksempel på, at momsrefusions-ordningen ikke fungerer efter den “oprindeligt hensigt”.

Og Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen har bakket op.

"Man skal også spørge sig, hvorfor skal Roskilde Festival, som tjener millioner af kroner, være den største modtager. Det finder jeg helt urimeligt," sagde han til Altinget tirsdag.

Roskilde Festival er med til at mobilisere fremtidens frivillige og engagerede medborgere. Og det må da være i den dybeste almennyttigheds interesse.

Signe Lopdrup
Direktør, Roskilde Festival

Festivalens direktør Signe Lopdrup anerkender, at deres event ikke er ud af den samme surdej som sociale organisationers og patientforeningers arbejde. Men hun stejler over antydningen af, at event, som engagerer 30.000 frivillige, ikke er almennyttigt.

"Det er i virkeligheden det, som er faldet os mest for brystet," siger hun.

"Jeg anerkender fuldt ud, at vi er anderledes. Og vi er en anden type almennyttig organisation. Men jeg anerkender ikke, det skal være en type af almennyttighed, som ikke er lige så rigtig eller vigtig,” fortsætter Signe Lopdrup.

Får 10 millioner i momsrefusion
Zoomer man ind på tallene, så får Roskilde Festival i omegnen af 10 millioner kroner årligt i delvis momsrefusion. Altinget ville gerne have undersøgt, om det gør festivalen til topscorer, som Joachim B. Olsen har hævdet. Men det har ikke været muligt, for Skatteministeriet afviser at oplyse, hvad de enkelte organisationer får udbetalt. 

Når man forhører sig rundt i foreningsdanmark tyder meget dog på, at festivalen hører til blandt de foreninger, som får absolut mest udbetalt. Eksempelvis oplyser Mødrehjælpen, at de har budgetteret med at få 800.000 i momskompensation. Diabetesforeningen ligger på samme niveau, mens Børnecancerfonden havde regnet med at få 350.000 udbetalt fra ordningen, som nu står til at blive sløjfet.

Altinget har i alt været i kontakt med omkring 15 landsdækkende foreninger. Kun Kræftens Bekæmpelse modtager i nærheden af det beløb, som Roskilde Festival modtager. De ligger også på omkring 10 millioner kroner i årlig momskompensation.

Signe Lopdrup er imidlertid ikke overrasket over, at festivalen får så stor en del af momskagen. Det er dyrt at stable en festival på benene.

“Det handler om, at ordningen er en kompensation for den moms, man betaler. Så de andre foreninger betaler langt mindre i moms, end vi gør,” siger hun.

Signe Lopdrup mener ikke, at man kan betragte momskompensations-ordningen som traditionel støtte.

“Det er en indirekte støtteordning, hvor du delvis får refunderet momsen til udgifter, foreningerne har afholdt for at understøtte civilsamfundet og dets virke. Når vi får et højt beløb, er det fordi vi betaler et højt beløb i moms,” siger hun.

Festivalen oplyser, at man donerer hele sit overskud til almennyttige formål. I 2017 landede det på 17 millioner. Oven i det kommer så de 10 millioner, som almennyttige foreninger tjente under festivalen. Og det har man gjort i årevis, lyder det.

“Jeg kunne godt tænke mig, at politikerne anerkender at i bare den periode, vi har fået momskompensation, har vi doneret 170 millioner ud til almennyttige formål i direkte donationer – og også til en del af de organisationer, som bliver ramt, hvis denne ordning bortfalder," siger Signe Lopdrup.

Anden type almennyttighed
Signe Lopdrup medgiver, at momskompensation på 10 millioner er et stort beløb, sammenholdt med at man giver 27 millioner videre til almennyttige formål. Alligevel afviser hun, at festivalens store pose penge er et udtryk for, at foreningernes momskompensations-ordning er kørt af sporet.

"Det interessante er, om man vil reducere civilsamfund og almennyttighed til at handle om sociale organisationer, som uddeler midler og arbejder på en helt bestemt måde. Eller om man gerne vil understøtte et mangfoldigt og rigt civilsamfund, som opererer på andre måder og dermed også engagerer og virker bredere,” siger festival-direktøren.

Hun peger på, at Roskilde Festival involverer 2500 frivillige ledere, som arbejder året rundt for at stable et af Nordeuropas største kulturelle ungdomsevents på benene.

“En ting er, at vores almennyttighed ligger i de direkte donationer, vi giver ud. Men jeg mener jo også, at vores almennyttighed netop ligger i måden vi driver festival på," siger Signe Lopdrup.

"Roskilde Festival er med til at mobilisere fremtidens frivillige og engagerede medborgere. Og det må da være i den dybeste almennyttigheds interesse.”

Dokumentation

I forbindelse med regeringens udspil til en finanslov, har man foreslået at droppe foreningers mulighed for at få delvis momsrefusion. Dermed sparer man omkring 160 millioner. 

Man lægger dog samtidig op til at oprette en reserve på 67 millioner, som er målrettet almennyttige formål. Det er endnu uklart, hvordan foreningerne får adgang til den puljen.

Regeringen vælger at lukke momskompensationsordningen, fordi der foreninger i ordningen, som det ikke "var det oprindelige formål at tilgodese."

Skatteminister Karsten Lauritzen har blandt andet fremhævet Roskilde Festival som et eksempel på en forening, som ikke burde få momsrefusion.

Det er endnu uklart, om der er et flertal bag at droppe foreningers delvise momsrefusion. Socialdemokraterne vil ikke bakke op, men Dansk Folkeparti vil ikke afvise, at man ender med at stemme for.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Lopdrup

Adm. direktør, Roskilde Festival-gruppen, bestyrelsesleder, Rytmisk Musikkonservatorium, næstformand, Dreyers Fond
cand.mag. dansk og moderne kultur (Københavns Uni. 2000), master i ledelsesudvikling, MMD (CBS. 2016)

0:000:00