Rum-minister i den syvende himmel: Kæmpestort

RUMREJSE: Danmark får i dag sin første astronaut. Det får afgørende betydning for dansk forskning og erhvervsliv, mener videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V).

Esben Lunde Larsen hilser på Andreas Mogensen, som er i isolation inden sin opsendelse.
Esben Lunde Larsen hilser på Andreas Mogensen, som er i isolation inden sin opsendelse.Foto: Facebook
Kasper Kaasgaard

Onsdag morgen blev danske Andreas Mogensen skudt af sted fra Kasakhstan med kurs mod den internationale rumstation, ISS.

Med på sidelinjen var videnskabsminister Esben Lunde Larsen. Han kalder det en fantastisk oplevelse at se den første dansker nogensinde blive sendt af sted.

Ministeren håber, det kan skabe positive effekter for såvel store som små.

”Det er kæmpestort for Danmark, og det får en afgørende betydning for dansk forskning, erhvervsliv og forhåbentlig også for børn og unges interesse for de naturvidenskabelige uddannelser,” siger Esben Lunde Larsen på ministeriets hjemmeside.

38-årige Andreas Mogensens rejse til ISS varer to dage. Herefter skal han opholde sig på rumstationen i otte dage, hvor han skal udføre en række eksperimenter.

På missionen skal Andreas Mogensen blandt andet afprøve en ny mobil kommunikationsenhed i kontakten til jorden samt en ny generation af sensorer og monitoreringsenheder, som skal overvåge basale livsfunktioner. Derudover skal Andreas Mogensen afprøve en elektro-muskel-mobilitetsenhed, som kan anvendes på fremtidige missioner til Månen og Mars.

Oprindeligt skulle Danmarks første astronaut have 10 dage på rumstationen, men den hurtige rute derop var ikke tilgængelig. Derfor bliver han muligvis nødsaget til at droppe nogle af de planlagte forsøg.

Andreas Mogensen i fuld rummundering.

På rumrejsen har Andreas Mogensen selskab af Sergei Volkov og Aidyn Aimbetov.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00