S: Alvorligt når Hjort instruerer ministeriet

ANKLAGE: Socialdemokratiet kalder det skærpende omstændigheder, at Claus Hjort Frederiksen har instrueret Finansministeriets udregninger af oppositionspartiets 2025-oplæg. Det er uværdigt for en minister, lyder det. 

Socialdemokratiet retter endnu tungere skyts mod finansminister Claus Hjort Frederiksen, der er indkaldt til samråd.
Socialdemokratiet retter endnu tungere skyts mod finansminister Claus Hjort Frederiksen, der er indkaldt til samråd.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Boksekampen mellem finansministeren og Socialdemokratiet fortsætter.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht anklager nu finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at have instrueret udfaldet af de beregninger som ministeriet har foretaget på oppositionspartiets 2025-oplæg.

”Det er jo skærpende omstændigheder, når han har bedt ministeriet regne på nogle forkerte forudsætninger. Dette er en ganske alvorlig sag,” siger Benny Engelbrecht.

Han lægger desuden vægt på, at det nu er finansministerens tredje forklaring i sagen.

”Først blev det præsenteret i Politiken, at det var Finansministeriets beregninger. Så blev det i jeres debatindlæg fortalt, at det var ham selv, der havde beregnet, hvilket han gentager i det møde i Finansministeriet, som Henrik Sass Larsen (S) deltager i. Nu har han en tredje forklaring – nemlig, at han har instrueret ministeriet om forudsætningerne.”

Benny Engelbrechts anklage kommer efter, at Claus Hjort Frederiksen torsdag har forklaret til TV 2, at han har bedt sit ministerium om at regne oppositionspartiets oplæg igennem ud fra nogle bestemte forudsætninger.

Forud har Henrik Sass Larsen torsdag anklaget finansministeren for magtmisbrug og manipulation.

Uværdigt for en minister
Henrik Sass Larsen og Benny Engelbrecht har derfor indkaldt Claus Hjort Frederiksen til et åbent samråd i Finansudvalget.

”Det, vi skal have afklaring på, er præcis, hvad Claus Hjort Frederiksen har bedt om. Han må fremlægge alt og have et klart svar på, hvorvidt finansministeriets embedsmænd kan stå inde for de her beregninger,” siger Benny Engelbrecht.

Men finansministeren har først tid 27. oktober. Det er ifølge Benny Engelbrecht yderst problematisk, at ministeren ikke selv ser en interesse i så hurtigt som muligt at få afklaret tingenes tilstand.

”Finansministeren bør komme i gang. Det hele står lige nu og flagrer. Det er ikke værdigt for en minister eller et ministerium,” siger han.

Alt bliver afklaret på et samråd
I debatindlægget fra Claus Hjort Frederiksen bragt på Altinget bliver en række kritikpunkter af Socialdemokratiets 2025-oplæg ridset op. Benny Engelbrecht vil meget gerne diskutere de enkelte elementer i kritikken på et samråd.

”Det ændrer ikke på, at finansministeren selv har truffet beslutningen om at lægge forkerte forudsætninger ind. Det er tydeligt for enhver, at en række af de forudsætninger er taget helt ud af den blå luft,” siger han og fortsætter:

”Min opfordring er klart at finde et tidligere tidspunkt at kunne komme i et samråd på. Det må være i hans egen personlige interesse at få afklaret den store usikkerhed, han selv har været med til at så.”

Det har til artiklen ikke været muligt at få en kommentar på beskyldningerne fra Claus Hjort Frederiksen eller svar fra Finansministeriet på, om de kan stå inde for ministerens konklusioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00