S: Sex skal ikke være et job

INTERVIEW: S er kritisk over for ny rapport om prostitution, der blandt andet viser, at et stort flertal af de klinikprostituerede ønsker at fortsætte i branchen. Sex skal handle om kærlighed og ikke penge, lyder det fra ordfører.
Morten ØyenAnne Burlund

Selvom prostitution sker åbent og er lovligt i Danmark, så er der stadig sparsom med viden om det lyssky virke. Det forsøger en ny stor undersøgelse foretaget af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at rette op på

Undersøgelsen er den hidtil største kortlægning af prostitution i Danmark. Den dokumenterer blandt andet, at antallet af prostituerede er langt mindre end hidtil antaget, at udenlandske kvinder har overtaget gadeprostitution, og at de prostituerede langt fra er en homogen gruppe.

Men selvom undersøgelsen fra SFI har været længe ventet, så ændrer den ikke grundlæggende ved Socialdemokraternes holdning om, at prostitution er et socialt problem, som de prostituerede skal hjælpes ud af.

Altinget.dk har talt med Socialdemokraternes ligestillingsordfører Julie Rademacher om rapportens konklusioner og partiets syn på prostitution:

"Vi kan se, at kvinder får varige mén af prostitution - og det er en kendsgerning. Forskellige rapporter viser forskellige tal, og denne rapport siger et bestemt antal, men der er meget store mørketal. Vi kan se, at mange prostituerede gerne vil lave noget andet, det er jo ikke et ønskejob. Det er jo ikke noget, de har lyst til," siger Julie Rademacher.

Ifølge undersøgelsen er der en stor gruppe, der trives i faget og gerne vil blive i branchen - bør man ikke anerkende dette ønske i stedet for at offergøre dem?

"Nej, men jeg vil gerne hjælpe denne gruppe, så de har et reelt valg - for hvad er alternativerne? Mange bliver prostitueret, fordi de mangler hurtige penge."

En stor gruppe af de prostituerede angiver, at de går ind i faget på grund af seksuel nysgerrighed - så hvorfor skal man som politiker lovgive om, hvilket job folk må tjene penge på?

"Fordi vi har et ansvar over for hinanden som mennesker - det skal ikke været et spørgsmål om handel og penge. Markedet skal ud af alt, der har med sex at gøre."

Du har tidligere sagt, at frivillig prostitution er en myte - men rapporten dokumenterer, at en stor gruppe gerne vil blive i branchen...

"Nej, det gør den ikke - for de gør det kun for at få penge ud af det. Rapporten spørger ikke, om de vil blive i prostitution på grund af pengene. Ville de blive i faget, hvis de ikke fik penge for det? Det skal ikke være et job at dyrke sex. Det er et spørgsmål om en holdning - og så kan man være enig eller uenig."

Hvorfor mener du, at prostitution adskiller sig fra andet arbejde, som folk udfører for at tjene penge?

"Jeg mener, at forskellen på at være prostitueret og andre job er, at det ikke er et anerkendt erhverv. Ingen tør stå ved det, man kan ikke lave arbejdspladsvurderinger, fordi det er et sort område. Der er mange, der lever isoleret fra alt andet."

I vil kriminalisere købesex og iværsætte en række sociale tiltag for at hjælpe de svageste prostituerede ud af branchen. Men kunne man differentiere lovgivningen, så den både tilgodeser de, som selv vælger prostitution, og de som ikke gør?

"Det er forkert at købe sex. Mine børn skal ikke vokse op i et samfund, hvor man kan købe sex. Sex handler om kærlighed. Det er en holdning, jeg har - så kan rapporten sige, hvad den har lyst til."

Du stiller dig kritisk over for rapportens tal og konklusioner, fordi du ikke mener, at området kan kvantificeres, og at tallene kan tolkes. Men samtidig argumenterer du ud fra tidligere rapporter og tal fra Servicestyrelsen - hvorfor er denne rapports tal ikke troværdige?

Det er forkert at købe sex. Mine børn skal ikke vokse op i et samfund, hvor man kan købe sex. Sex handler om kærlighed. Der er en holding, jeg har - så kan rapporten sige, hvad den har lyst til.

Julie Rademacher (S)
Ligestillingsordfører

"Jeg stiller mig kritisk over for, at man kan få valide resultater ved at undersøge et område, der er så svært tilgængeligt. Man kan bøje fakta til ens fordel eller ulempe. Jeg har en klar holdning og den står jeg ved - og det er det, det handler om som politiker - hvor skal samfundet bevæge sig hen. Jeg læser den nye rapport, men jeg er også nødt til at forholde mig kritisk til det."

Blandt de klinikprostituerede, der er den største gruppe, er det én procent, der har været udsat for vold i 2010 - er det et tal, der overrasker dig?

"Jeg ved ikke om det kun er én procent. Jeg stiller mig generelt kritisk over for rapporten og den måde, den er lavet på. Jeg vil ikke kommentere enkelte tal, når jeg ikke er klar over, om man kan regne med, hvad der står. Det er svært at få valide data - man skal passe på med at kvantificere dele af samfundet, når det handler om mennesker. Og det ændrer ikke ved min holdning om, at man ikke skal kunne købe sex."

Er I kritiske over for de her tal, fordi de ikke underbygger jeres egne teser og holdninger om, at prostitution udelukkende er et socialt problem?

"Vi forholder os kritisk til alle tal - men det handler også om mennesker. Men man skal ikke kunne købe et menneskes krop."

60 procent af jeres vælgere vil ifølge en meningsmåling (se link) give de prostituerede flere rettigheder på arbejdsmarkedet. Når I fastholder det modsatte synspunkt, er I så ikke ude af trit med jeres vælgere?

"Vi fastholder ikke det modsatte! For vi ønsker et andet samfund. Vi lytter til vælgerne og rapporter, men vi ønsker ikke, at der skal være flere prostituerede i Danmark. Vi vil kriminalisere kunderne, for at de også tager et ansvar for det."

I rapporten svarer 52% af de prostituerede, at det bliver sværere at anmelde vold, hvis købesex bliver forbudt - er dette ikke et problem, hvis det I ønsker ved at forbyde købesex er at hjælpe de prostituterede?

"Der er også en lang række sociale tiltag, vi vil indføre samtidig med et forbud - men vi ønsker også en holdningsændring i befolkningen. Vi tager rapporten til efterretning og ser på, hvilke andre ting, der skal afklares og følges op på - men den overordnede linje ligger fast," siger Julie Rademacher.

Dokumentation

Et samlet Folketinget, med undtagelse af Enhedslisten, afsatte sidste år 4 millioner kroner over satspuljen til undersøgelsen fra SFI. Undersøgelsen er den største hidtil i Danmark og baserer sig på 119 interview med tidligere og nuværende prostituerede samt med fagpersoner fra offentlige myndigheder og NGO'er samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 290 nuværende prostituerede.

Nogle af resultaterne:

- 11 % vil stoppe, hvis prostitution kriminaliseres.
- 52 % siger, at det vil blive sværere at anmelde vold, hvis købesex kriminaliseres.
- 67 % (escort) og 51% (klinik) begyndte som prostitueret på grund af seksuel nysgerrighed.

Se link i boks øverst for hele undersøgelsen.

Kilde: SFI


0:000:00