S: DF har fået utrolig lidt på finansloven

REAKTION: Ifølge Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, har Dansk Folkeparti nærmest ikke fået noget igennem på finansloven. Han ærgrer sig over, at S ikke var med til forhandlingerne.

<b></b>Benny Engelbrecht vil ikke spekulere i, hvordan en finanslov kunne have set ud, hvis Socialdemokraterne havde været med til forhandlingerne.
Benny Engelbrecht vil ikke spekulere i, hvordan en finanslov kunne have set ud, hvis Socialdemokraterne havde været med til forhandlingerne.Foto: Skatteministeriet
Kasper Kaasgaard

Det blev en ren blå finanslov for 2016. Ikke overraskende møder den kritik fra Folketingets største parti, Socialdemokraterne.

”Man kunne have lavet en finanslov, som gav mere velfærd og flere arbejdspladser, hvis man havde inviteret Socialdemokraterne indenfor. Det kunne også have været i Dansk Folkepartis interesse, for så var det gået mere i den retning, som de lagde op til før valget,” siger finansordfører Benny Engelbrecht.

Han mener ikke, at blå bloks største parti fik sat noget imponerende aftryk på aftalen.

”Kigger man på, hvad partierne fik ud af det, har Dansk Folkeparti fået utrolig lidt ud af at være en del af finanslovaftalen,” siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

Regeringen afskaffede først ældremilliarden, og nu har man så fået den tilbage. Minus en plus en giver nul, og så er vi tilbage ved udgangspunktet.

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

”Regeringen afskaffede først ældremilliarden, og nu har man så fået den tilbage. Minus en plus en giver nul, og så er vi tilbage ved udgangspunktet.”

DF: Kommunerne får flere penge
Dansk Folkeparti har dog en anden opfattelse af, hvordan det forholder sig.

Ved præsentationen i Finansministeriet sagde formand Kristian Thulesen Dahl, at kommunerne har forhandlet en stor del af omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne selv. Det er de penge, som kommunerne skal levere i besparelser hvert år.

Oven i det kommer den såkaldte værdighedsmilliard, som kommunerne får stillet til rådighed på næste års finanslov. Pengene er øremærket til ældrepleje.

”Det betyder, at der er en nettotilførsel af penge i den her finanslovsaftale til kommunerne, så de oplever en realvækst næste år. Det har været helt afgørende for os,” siger Thulesen Dahl.

Vil ikke spekulere
Benny Engelbrecht understreger, at Socialdemokraterne gerne ville have været med til at lave en finanslov, men at finansminister Claus Hjort Frederiksen ville det anderledes.

Engelbrecht vil dog ikke give et bud på, hvordan det konkret kunne have ændret resultatet, hvis hans parti havde været med.

”Der er rigtig mange mærkelige ting med i den finanslov, som ganske givet havde set anderledes ud, hvis det var os, der havde spillet ud med det. Men det bliver lidt kontrafaktisk at lave en overvejelse om, hvordan det havde set ud, hvis regeringen havde åbnet for, at vi kunne have været med i forhandlingerne,” siger han.

På samme måde ønsker han heller ikke at spekulere i, hvad S vil rulle tilbage, hvis de skulle generobre statsministerposten.

”Vi ved ikke, hvornår et folketingsvalg vil komme, og hvilke andre ulykker den nuværende regering kan nå at lave i mellemtiden sammen med Dansk Folkeparti. Det tyder på, at Dansk Folkeparti er klar til hvad som helst,” siger Benny Engelbrecht.

Enkelt lyspunkt
Socialdemokraternes finansordfører kan dog finde et enkelt lyspunkt i næste års finanslov.

”Regeringen har droppet at genindføre formueskattekursen. Til gengæld bruger de pengene til på anden vis at lette arveafgiften, og så er man jo lige vidt. Men de genåbner ikke det skattehul, der ellers var lagt op til,” siger Benny Engelbrecht.

Finansloven for 2016 er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00