Analyse af 
Erik Holstein

S-DF-samarbejdet blåstemples af deres vælgere

ANALYSE: Vælgerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har hurtigt vænnet sig til, at de to partiers fjendskab er afløst af et nært samarbejde. Især DF-vælgerne er begejstrede.

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF)&nbsp;står for&nbsp;valgperiodens mest opsigtsvækkende &nbsp;politiske alliance.<br>
Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) står for valgperiodens mest opsigtsvækkende  politiske alliance.
Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Erik Holstein

VLAK-regeringen forbander parløbet mellem Socialdemokratiet og DF langt væk, og vælgere fra Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale er alt andet end begejstrede for den nye alliance.

Men Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) kan tage det roligt, når de møder hver deres bagland i den kommende weekend. For langt størstedelen af deres egne vælgere er godt tilfredse.

Hele 73 procent af Dansk Folkepartis vælgere mener, at samarbejdet mellem de to partier ”primært er en god idé”. Kun 5 procent synes, det mest er en dårlig ide. Det viser en ny Norstat-måling foretaget for Altinget.

20 års afvisning
Hos Socialdemokratiet er opbakningen til den nye alliance en anelse mindre. Her ser 61 procent procent den primært som en god ide, mens 13 procent synes, det mest er negativt. 26 procent af S-vælgerne har endnu ikke gjort deres stilling op.

Selvom tilslutningen er lidt mindre i S-leder Mette Frederiksens bagland, er blåstemplingen fra S-vælgerne alligevel det mest bemærkelsesværdige. I betragtning af hvor bastant socialdemokratiske ledere og toppolitikere gennem tiden har udtalt sig om DF, kunne man have forventet en langt mere varig modvilje mod Kristian Thulesen Dahl og co.

Blandt alle vælgere er 42 procent mest positive over for samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, 26 procent mest negative, mens 32 procent svarer ”ved ikke”.

Positive V-vælgere
S-DF-aksen har været en decideret partispoiler for statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) skiftende regeringer gennem det sidste år. På den baggrund er det meget overraskende, at 37 procent af Venstres egne vælgere anser S-DF-samarbejdet for mest positivt, mens kun 28 procent mener, at parløbet mellem Thulesen og Frederiksen er negativt.

Så ser det noget anderledes ud med Liberal Alliances vælgere: Her er 47 procent imod S-DF-aksen, mens kun 19 procent er for. Det nye samarbejde har da også været særlig generende for LA, fordi det definitivt fjernede muligheden for topskattelettelser.

Også et flertal af de konservative vælgere og vælgere fra Nye Borgerlige er negativt stemt. Men her er tale om meget små og statistisk usikre tal.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Uvilje i støttepartier
I rød blok som helhed er 44 procent positive over for samarbejdet, 33 procent negative, mens 22 procent svarer ”ved ikke”. Tallene dækker over modvilje mod samarbejdet mellem S og DF blandt vælgere i alle de partier, der skal bringe Mette Frederiksen til magten.

Men det får ikke nødvendigvis den store betydning. På Christiansborg har selv mange af Enhedslistens politikere i dag et pragmatisk forhold til DF, og i SF's top kan man se en selvstændig pointe i, at der opstår et socialpolitisk flertal af S, DF og SF.

Alternativets vælgere er de suverænt største modstandere af den nye politiske akse. I partier som Radikale og Enhedslisten vender et relativt flertal tomlen nedad, men alligevel er næsten hver tredje vælger fra de to partier positivt stemt over for S-DF-samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00