S er imod produktivitetskravet, men vil ikke afskaffe det endnu

HØRT I FOLKETINGET: Socialdemokratiet er modstandere af produktivitetskravet i sundhedsvæsenet, men afviser at stemme for at afskaffe to-procentskravet, før man ved, hvad der skal erstatte det. Det hænger ikke sammen, mener EL.

Henrik Axel Lynge Buchter

Det bliver ikke med støtte fra Socialdemokratiet, at produktivitetskravet bliver afskaffet med det samme.

Det var meldingen fra partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, da et beslutningsforslag fra Enhedslisten blev behandlet i Folketinget.

I forslaget opfordrer Enhedslisten regeringen til at droppe at videreføre produktivitetskravet ved de næste økonomiforhandlinger med regionerne i 2018.

Det forslag fik støtte fra Dansk Folkeparti i blå blok, og dermed kunne Socialdemokratiet have været tungen på vægtskålen og presse regeringen yderligere for at skrotte kravet om, at sundhedsvæsenet skal øge produktiviteten med to procent hvert år.

Men sådan bliver det ikke.

"Vi mener ikke, at det vil være ordentlig politisk arbejde bare at afskaffe produktivitetskravet uden at vide, hvad det skal erstattes med," sagde Flemming Møller Mortensen fra talerstolen.

Socialdemokraten sagde i samme ombæring, at produktivitetskravet også medfører, at man “direkte gør noget, der er kontraproduktivt for vores sundhedsvæsen”.

Derfor giver det ikke mening, at Socialdemokratiet ikke støtter forslaget, lød det fra Enhedslistens Stine Brix, der er en af initiativtagerne til beslutningsforslaget.

"Socialdemokratiet vil ikke afskaffe produktivitetskravet her og nu," lød det fra Brix, der tilføjede: "Men det betyder jo, at man i mellemtiden laver mere skade."

Socialdemokratiets ordfører udtrykte i stedet et ønske om, at partierne i fællesskab lægger et tidspres på regeringen, så der hurtigt bliver præsenteret mulige alternativer til produktivitetskravet.

LÆS MERE: DF stemmer imod regeringen i strid om produktivitetskrav

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00