S: Flere exitprogrammer for unge radikaliserede

RADIKALISERING: Socialdemokraterne foreslår flere exitprogrammer, så unge i radikaliserede miljøer kan bryde ud og komme ind i det danske samfund.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Onsdag fortsætter forhandlingerne om at bekæmpe radikaliserede miljøer. Og her møder flere af partierne op med konkrete bud på, hvordan udfordringen og problemerne skal løses.

Socialdemokraterne og formand Mette Frederiksen tager særligt et forslag med til forhandlingerne, som foregår hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

”Vi foreslår konkret flere exitprogrammer,” siger Metter Frederiksen til TV 2 News og fortsætter:

”Det vil sige, at unge, som vokser op i et radikaliseret miljø, eller hvor der er vold eller tvangsægteskaber, skal have en bedre mulighed for at bryde ud af det miljø og så at sige gå ind i det danske samfund.”

Slut med værdirelativisme
Mette Frederiksen peger på, at de unge er nødt til at have støtte, hvis de skal forlade radikaliserede miljøer, da det er en svær og hård proces, hvor de måske skal sige farvel til både familie, sprog og kultur.

En anden ting, som også er vigtig for Socialdemokraterne i onsdagens forhandlinger, er ligestilling mellem kønnene i indvandrermiljøerne.

”Vi bliver nødt til som samfund at træffe den beslutning, at vi ikke vil have det, man kan kalde værdirelativisme. Det synes jeg, at der har været en tendens til,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Vi har et højt niveau for ligestilling mellem danske mænd og kvinder, og så er vi kommet til af åre at acceptere, at der er nogle andre normer og andre standarder i dele af indvandrermiljøet. Og det går bare ikke ikke,” siger hun.

Mette Frederiksen peger på, at når man bor i Danmark, skal man kunne svømme i samme svømmehal, man skal have seksualundervisning i folkeskolen, man skal selv bestemme over sin krop, og hvem man vil giftes med, ligesom alle skal vide, at kvinder skal være en ligeså naturlig del af arbejdmarkedet som mænd, også selvom de måtte have en anden etnisk herkomst.

”Så det er en holdningsændring og en fremstrakt hånd til de kvinder og mænd, der ønsker at forlade de undertrykkende indvandrermiljøer, som desværre er i Danmark,” siger Mette Frederiksen om sit partis forslag.

DF: Få fat i forældrene
Også Dansk Folkeparti tropper op til dagens forhandling med en række forslag, blandt andet om at inddrage forældrene i langt højere grad end i dag.

”Vi er nødt til at have hårdere redskaber i brug. Hvis vi skal gøre op med den radikalisering, som finder sted blandt unge, bliver vi også nødt til at have fat på forældrene for alvor. Det kan vi for eksempel gøre med forældrepålæg,” siger DF's formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han peger på, at man kan gøre det ved at fortælle forældrene, at hvis de ikke tager aktiv del i deres børn og får dem væk fra de radikaliserede løbebaner, så kan det koste på pengepungen.

”Vi er simpelthen nødt til at få dem i tale fra det danske samfunds side – det er ikke lykkedes med de initiativer, som man har taget indtil nu, og derfor skal der nogle hårdere redskaber til,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00