S kræver indsigt i milliard-gave fra Novo

FONDE: Socialdemokraterne kræver ministersvar om Novo Nordisk Fondens milliard-donationer til regionerne. Samtidig efterlyser han principper for privat støtte til sundhedsvæsenet.

Socialdemokraterne ønsker, at der kommer retningslinjer for, hvordan det offentlige skal vurdere, om donationer skal modtages i sundhedsvæsnet.
Socialdemokraterne ønsker, at der kommer retningslinjer for, hvordan det offentlige skal vurdere, om donationer skal modtages i sundhedsvæsnet.Foto: Christian Lindgren/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftCecilie Gormsen

Er de mulige fordele og ulemper for patienterne og sundhedsvæsenet ordentligt belyst, når regionerne med milliarder fra Novo Nordisk Fonden centraliserer dele af diabetesbehandlingen i Danmark?

Det skal sundhedsminister Sophie Løhde (V) blandt andet svare på i et kommende lukket samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.  

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, står bag indkaldelsen. Det sker efter, at blandt andet formanden for Lægeforeningen, diabeteslæger og sundhedsøkonomer har udtrykt bekymring om satsningen på diabetesområdet.

LÆS OGSÅ: Læger og eksperter opfordrer til debat om Novo-milliarder

Bekymringen er blandt andet, at regionernes arbejde med at centralisere dele af diabetesbehandlingen ikke er grundigt nok debatteret eller undersøgt.  

”Jeg synes, at Lægeforeningens formand rammer kritikken godt ind. Jeg er også blevet kontaktet af praktiserende læger og andre speciallæger, som er bekymrede for konsekvenserne,” siger Flemming Møller Mortensen, der ønsker at blive briefet af ministeren på et lukket samråd.

Grundlæggende positiv
I sidste uge vurderede formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, ligesom professorerne Kjeld Møller Pedersen og Jakob Kjellberg, at regionernes diabetes-planer med novo-donationerne ikke ser ud til at blive gransket særligt grundigt sammenlignet med andre tiltag på sundhedsområdet.

”Øget afstand kan give større ulighed i behandlingen. Og i behandlingen af kronikere går tendensen mod tværfaglighed og ikke særskilte centre for de enkelte sygdomme. Jeg siger ikke, at det helt sikkert er et problem, men vi har ikke set grundige overvejelser om fordele og ulemper,” sagde Andras Rudkjøbing til Altinget.

Ligesom de to sundhedsøkonomer luftede han bekymring for, at donationerne på sigt uforholdsmæssigt vil øge de offentligt finansierede ressourcer til diabetespatienter på bekostning af andre patientgrupper.

Flemming Møller Mortensen er dog ligesom Andreas Rudkjøbing grundlæggende positiv over for, at Novo Nordisk Fonden vil donere penge på området. De 2,9 milliarder alene til Region Hovedstaden er danmarkshistoriens største fondsbevilling.

Behov for principper
Men ligesom hos Lægeforeningen ønsker han også en plan for, hvad man gør ved fremtidige tilbud om store donationer på sundhedsområdet.

”Man bør have en fast struktur for, hvordan man vurderer fordele og ulemper ved at modtage private penge til tiltag, som har betydning for sundhedsvæsenets indretning eller prioriteringen af offentlige midler,” siger Flemming Møller Mortensen.

Ordførere fra Enhedslisten, Alternativet og Radikale er enige i Lægeforeningens og Flemming Møller Mortensens efterspørgsel efter mere åbenhed om regionernes og Novo Nordisk Fondens diabetessatsning.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)









0:000:00