S og R redder regeringens kommuneaftale

REDDET: Regeringens kommuneaftale er reddet, efter Socialdemokratiet og Radikale har givet deres støtte. Til gengæld har de to partier sammen med Venstre og Dansk Folkeparti aftalt, at de fire partier altid stemmer for fremtidige kommuneaftaler.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan tørre sveden af panden: Regeringens kommuneaftale er reddet.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan tørre sveden af panden: Regeringens kommuneaftale er reddet.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Et sommerdrama på Christiansborg er afværget.

Regeringen stod til at komme i mindretal, da Konservative torsdag trak støtten til regeringens milliardaftale om kommunernes økonomi i 2016.

Det skete, fordi grundskylden flere steder vil stige med den nye aftale. Dermed stod regeringen til at komme i mindretal, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag skulle forsøge at finde flertal for aktstykket i Finansudvalget.

Men dramaet er nu afværget, efter Socialdemokraterne og Radikale har rakt en hjælpende hånd ud. De to partier er sammen med Venstre og Dansk Folkeparti fredag eftermiddag blevet enige om en ny aftale, der betyder, at parterne i fremtiden vil bakke op om de økonomiaftaler, som den til enhver tid siddende regering indgår med kommuner og regioner. Og dermed stemmer Radikale og Socialdemokraterne fredag eftermiddag for aktstykket om kommunernes økonomi i Finansudvalget fredag eftermiddag.

"Det glæder mig, at vi har kunnet nå denne aftale. Den sikrer ikke blot afklaring om kommunernes økonomi for 2016, men lægger samtidig et solidt fundament under aftalesystemet mellem kommuner, regioner og staten," siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse. 

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er også tilfreds med den nye aftale. 

"Det her er ikke alene Claus Hjort Frederiksen, der giver denne tilkendegivelse. Det er Venstre, der giver den, og jeg går ud fra, at når man laver sådan en aftale med Venstre, så gælder den også efter det valg, der måtte føre til et regeringsskifte," siger Nicolai Wammen ifølge TV 2 News.

Han understreger dog, at aftalen om kommunernes økonomi ikke ser ud, som Socialdemokraterne havde ønsket:

"Aftalen er ikke en blomst, der er groet i den socialdemokratiske have. Vi ville have lavet en anden aftale, hvis vi sad i regeringen," siger Nikolai Wammen.

Hos Konservative, der trak støtten til milliardaftalen, er man ikke glad for, at aftalen ser ud til at blive vedtaget. 

"Det betyder jo nu, at grundskylden stiger med 6,6 procent for tusindvis af danske familier, som nu må leve med usikkerheden om hvorvidt de har råd til at blive boende. Det synes jeg er urimeligt, siger Brian Mikkelsen til TV 2 News, og han er overrasket over Venstre og Socialdemokraternes nye håndslag:

"Det låser Venstre til en politik de kommende år. På et tidspunkt om mange år kommer der måske en SR-regering. Vil Venstre så også låse sig fast på altid at stemme for, hvis Radikale Venstre foreslår at lade boligskatterne stige? Det er jo et helt håbløst signal at sende. Men det må Venstre forsvare."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00