S om Støjberg-anklage: Vi har overholdt loven

SAMRÅD: Socialdemokratiet afviser Inger Støjbergs anklager om, at der også under SR-regeringen er blevet administreret ulovligt i sager om adskillelse af mindreårige asylpar.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Loven er ikke blevet brudt, da vi havde regeringsmagten.”

Sådan lyder den kontante udmelding fra Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg på et samråd fredag formiddag sagde det modsatte.

Ifølge Inger Støjberg er der ikke blevet foretaget partshøringer i sager om tvangsadskillelse af mindreårige asylpar før 28. april – heller ikke under tidligere regeringer.

”Der er ikke blevet udført partshøringer før 28. april. Det er der ikke blevet, mens jeg har været minister, og det er der ikke blevet under tidligere ministre,” sagde Inger Støjberg på fredagens samråd.

Men det passer ikke, at loven blev brudt under SR-regeringen, siger Mattias Tesfaye

”De par, der er blevet adskilt under SR-regeringen, er blevet adskilt lovligt. Det vil også sige, at der er blevet foretaget individuelle vurderinger og der er blevet gennemført samtaler,” siger Tesfaye til Altinget.

Inger Støjberg udsendte 10. februar 2016 en pressemeddelelse om, at alle par skulle adskilles uden forbehold for individuel vurdering og partshøring. Og den pressemeddelelse blev efterfølgende opfattet som en instruks i Udlændingestyrelsen. Først 28. april blev praksis ændret, så partshøringer igen blev en del af sagsbehandlingen.

Støjberg må lægge beviser frem
Mattias Tesfaye erkender, at han ikke sort på hvidt kan bevise, at loven er blevet overholdt, da han ikke sidder på embedsværket. Derfor opfordrer han Inger Støjberg til at fremlægge dokumentation for sin påstand.

”Jeg synes egentlig, at det nu er Inger Støjbergs opgave. Hun sidder og har adgang til alle sagerne, og nu synes jeg, det er hendes opgave at dokumentere, at loven blev brudt, mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister,” siger Mattias Tesfaye.

Kan du garantere, at loven ikke blev brudt, da Helle Thorning-Schmidt sad som statsminister?

”Jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at der ikke er en enkelt sag, der er blevet forvaltet forkert. Men sagens kerne er, at det under Støjberg i en given periode har været alle sager, som er blevet administreret ulovligt,” siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

”Det, jeg kan garantere, er at de generelle retningslinjer for at adskille de her ægtepar, mens vi havde regeringsmagten, har været fuldt lovlige.”

Han understreger, at han ikke kan vide, om der er enkelte sager, der er blevet behandlet forkert under SR-regeringen, men at det i så fald ville være fordi sagsbehandleren ikke har fulgt retningslinjerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00