S stormer frem i ny måling

MÅLING: Socialdemokraterne går markant frem i ny måling, mens Venstre og Dansk Folkeparti går lidt tilbage. ”Bemærkelsesværdigt,” lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Socialdemokraterne har medvind, og efter et lille dyk i sidste måned står partiet nu stærkere end længe.

I en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget, står Socialdemokraterne til 28,3 procent af stemmerne, og det er den højeste tilslutning i en Norstat-måling i år.

Landets største parti kan glæde sig over en fremgang på 3,3 procentpoint i forhold til målingen i oktober og en fremgang på to procentpoint siden folketingsvalget i juni. Det skal dog bemærkes, at langt størstedelen af svarene er indsamlet før terrorangrebet i Paris, så virkningen kan ikke rigtig ses i resultatet. Erfaringsmæssigt går der i det hele taget lidt tid, før den slags voldsomme handlinger sætter sig i meningsmålingerne.

Frederiksen i solid position
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder Socialdemokraternes stigning for bemærkelsesværdig.

"Socialdemokraternes fremgang er bemærkelsesværdig i en tid, hvor den dramatiske stigning i asyltallene og en ophedet debat om grænsekontrol har domineret dagsordenen. Normalt ville det i stedet være DF og Venstre, der gik frem med den dagsorden," siger Erik Holstein. 

Han peger på, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, fik placeret sit parti på en solid position, da hun fremlagde partiets asylpolitik i sidste uge. På den ene side erklærede hun sig parat til stramninger i erkendelse af, at det er ødelæggende for integrationen, hvis asyltallet bliver for højt. På den anden side vil hun have EU til at poste langt flere penge i de nærområder, man altid taler om, men gør meget lidt for.

"Her har Socialdemokraterne fundet en solid venstrefløjsposition, der både adskiller partiet fra halal-hippierne, der slet ikke ser nogen problemer i tilstrømningen og fra den nationalegoistiske linje, hvor man både vil stramme og skære ned på bistanden," siger Erik Holstein.  

Flertallet er skiftet
Samlet set er flertallet i den nye måling vippet, så rød blok nu har ét mandat mere end blå blok. Både Venstre og Dansk Folkeparti taber lidt i forhold til både folketingsvalget og den seneste Norstat-måling. Og regeringspartiets lille tilbagegang kommer ikke bag på Erik Holstein. 

"Venstres tilbagegang er ikke overraskende i betragtning af, at de seneste asyltal understreger, at regeringen slet ikke har styr på situationen. At ende med flere asylansøgere end sidste år, når man lovet en "straks-ombremsning", er og bliver en ren fiasko," siger han.

Også Konservative går en lille smule tilbage – nærmere bestemt 0,5 procentpoint – i målingen, og Erik Holstein bemærker, at det kan være en ren statistisk tilfældighed.

"Men det er dog værd at bemærke, at hvis de får en lignende nedgang i næste måling, er de under spærregrænsen. Partiet er i en genopbygningsproces og gør mange rigtige ting lige nu. Men målingen understreger, hvor sårbare de er. Søren Pape må virkelig krydse fingre for, at Løkke ikke udskriver et hurtigt valg," siger han.  

Norstat Politisk Index 2015 FOLKETINGSVALG August 2015 September 2015 Oktober 2015 November 2015 usikkerhed (+/- pct.-point)
Socialdemokraterne 26,3 27 26,4 25 28,3 2,8
Radikale Venstre 4,6 4 4,6 4,7 4,6 1,3
Konservative Folkeparti 3,4 3,1 3,2 2,9 2,4 1
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 3,4 4,5 3,9 3,2 1,1
Dansk Folkeparti 21,1 21,3 22,4 21,5 20,4 2,5
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0,5 0,9 0,7 0,9 0,6
Venstre 19,5 18,8 17,3 20,1 18,7 2,42
Enhedslisten 7,8 8,9 8,1 9,5 8,2 1,7
Liberal Alliance 7,5 7,3 7,3 6,9 7,4 1,6
Alternativet 4,8 5,3 5,2 4,3 5,7 1,4
Øvrige 0 0,4 0,1 0,5 0,2 0,3

Forrige artikel Frankrig beder EU-lande om hjælp i terrorkrig Frankrig beder EU-lande om hjælp i terrorkrig Næste artikel Tilvalg kan føre til særlove for Grønland og Færøerne Tilvalg kan føre til særlove for Grønland og Færøerne
 • Anmeld

  Palle Reimer

  Meningsmåling

  Ja hvis denne prognose holder så er det uretfærdigt at vores vælger bedømmer den politik som føres af blå blok nu bliver underkendt.
  Jeg synes at Konservative har været fremmed med den helt rigtige indstilling til flygtninge politikken senest også håndteringen af terror i Paris
  Hvad tænker danskerne dog på ,er det rigtig at vi skal føre enhedslisten m.m. poltik på disse områder.

 • Anmeld

  Frank A

  Jeg tror

  At grunden er at DF er blevet vejet og fundet for let.

  For første gang, er det for alvor gået op DF "lover" eller "kommer med hensigtserklæringer", som de så ikke leverer på.

  Kun hvis Søren Riisbjerg får klartlagt strømmene, kan vi få indicier på om jeg har ret.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen.

  Meningsmåling.

  Nu er meningsmålinger IKKE det, som jeg hælder mig mest op ad. Jeg har det sådan, at resultaterne ligger sådan, som der bliver spurgt, så jeg tror at man lige "skal spise brød til". Sådan har det altid været
  Jeg ved godt at de forskellige såkaldte politiske eksperter siger at enhver meningsmåling er "strømpile" som viser tendensen, men det har gang på gang vist sig at gå lige modsat.
  Nu skal det dertil siges at regeringen er en mindretals regering, så den skal nok passe lidt ekstra på med ikke at "jogge" for meget i spinaten, da det kan få fatale følger.

 • Anmeld

  Lars Bundesen

  Statistisk usikkerhed overses

  Som sædvanligt tegner journalister et billede, hvor man ser bort fra den statistiske usikkerhed i målingen.
  S's fremgang ligger inden for den statistiske måleusikkerhed (for S på +- 2,8%.-point).
  Det samme gælder øvrige frem- og tilbagegange, bl.a. K's.

  Reelt kan man ikke sige noget som helst ud fra målingen.

  Men det kan naturligvis blive interessant at se flere målinger i den nærmeste fremtid, der måtte vise det samme. I mellemtiden er der så sket et terrorangreb i Paris, der måske kan flytte stemmer. Samt politiske afgørelser herhjemme vedr. asylansøgere og politi m.v.

 • Anmeld

  Helle Walther

  Det er også fortjent

  Mette F står stærkt i sit parti og med folks respekt, hun har stor troværdighed modsat Løkke og nu også DF som afsløres mere og mere.
  Dog bryder jeg mig ikke om at S lægger stemme til tilbageholdelse uden dommerkendelse, på ubestemt tid, det holder ikke i en retsstat, og her bør de tænke sig om. Alle menensker uanset hvad har nogle menenskerettigheder og de skal altså overholdes. hvis man vil være en retsstat og det vil Danmark. Der skal begræsning på f.eks. 5 døgn, så retskendelse .hvis det skal forlænges, det må være muligt.
  Der har været rødt flertal længe fra 90 til 94 mandater med nord.

 • Anmeld

  Keld Sørensen

  Det står sløjt til....

  Til med hukommelsen hvis nogen har tænk sig at gå tilbage og stemme på Liste A.

  Kan man glemme så hurtigt??