S taber vælgere til Enhedslisten

VÆLGERVANDRING: Vælgernes flugt fra Socialdemokraterne til blå blok er stoppet, men tilgengæld afgiver partiet stemmer til Enhedslisten.

Partiernes tilslutning er meget stabile, men under overfladen er der stor vælgerudskiftning: Hver fjerde vælger vil ændre sin stemme fra valget.
Partiernes tilslutning er meget stabile, men under overfladen er der stor vælgerudskiftning: Hver fjerde vælger vil ændre sin stemme fra valget.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Socialdemokraterne har fået sat en prop i vælgerflugten til Dansk Folkeparti og blå blok, men afgiver til gengæld vælgere til de øvrige partier i rød blok. 

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Vandringerne er angivet i procent og vægtet op mod valgresultatet ved FV2015 og Altingets gennemsnit for seneste kvartal. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV15, førstegangsvælgere nu, sofavælgere nu og sidstegangsvælgere ved 2015 – dvs. andelen, som er død eller udvandret siden FV15.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, siden Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister i 2015 og frem til årsskiftet.

Analysen er lavet på baggrund af mere end 12.000 interviews fra Gallup af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Strategisk har det vigtige været at trække luften ud af emnet, så Socialdemokraternes vælgere ikke straffer partiet og går til blå blok. Så kan man godt leve med, at man taber lidt til sine støttepartier

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, Københavns Universitet og Altinget

På den ene side har Mette Frederiksens parti fået sat en effektiv stopper for overløbere til blå blok, men Socialdemokraternes ”strammer-linje” har samtidig ført til vælger-tab til de øvrige partier i rød blok.

Strammerlinjen betegner Socialdemokraternes nye, stramme kurs indenfor flygtninge- og udlændingepolitikken.

Særligt Enhedslisten kaprer de utilfredse Socialdemokratiske vælgere, mens tallene til de øvrige partier i rød blok er meget beskedne.

”Det kan godt tolkes som en succes med strammerlinjen, selvom Socialdemokraterne ikke vinder stemmer på det. For strategisk har det vigtige været at trække luften ud af udlændingeemnet, så Socialdemokraternes vælgere ikke straffer partiet og går til blå blok. Så kan man godt leve med, at man taber lidt til sine støttepartier,” siger Kasper Møller Hansen.

At det lige er Enhedslisten, som i analysen tiltrækker flest S-vælgere, kan hænge sammen med, at Enhedslisten var det eneste nej-parti på venstrefløjen under afstemningen om retsforbeholdet i efteråret. Dermed fik partiet ekstra opmærksomhed fra medierne, påpeger valgforskeren.

Kasper Møller Hansen peger dog på, at de seneste meningsmålinger tyder på, at vandringerne fra Socialdemokraterne til Alternativet og Radikale er taget til siden.

Se alle partiernes vælgervandringer på Altinget : Christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00