S udskyder pinen: DIIS-flytning stadig på vippen

UDFLYTNING: Socialdemokraternes opbakning er afgørende for, om regeringen kan flytte DIIS til Aarhus. Det store oppositionsparti har dog en række spørgsmål, der skal afklares, inden partiet tager stilling.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mads BangKasper Frandsen

Regeringen har endnu ikke et flertal for at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) fra København til Aarhus. 

Efter et gruppemøde tirsdag i den socialdemokratiske folketingsgruppe har partiet endnu ikke taget stilling til, om man vil holde hånden under regeringens plan om at flytte DIIS til Aarhus.

"Vi har endnu ikke taget stilling. Der er stadig en masse spørgsmål, vi skal have svar på først," siger udenrigsordfører Mogens Jensen (S).

De forventer ikke at have taget stilling inden 1. behandling af lovforslaget, der finder sted i Folketingssalen på torsdag 3. marts.

Kritiske høringssvar
Socialdemokraternes afventende holdning kommer efter, at det ene høringssvar efter det andet kritiserer regeringens plan om at flytte DIIS til Aarhus.

Det har dog ikke fået Udenrigsministeriet til at ændre så meget som et komma i den lov, der nu er fremsat i Folketinget: ”En større geografisk spredning af statslige institutioner går forud for andre hensyn,” som det hedder i høringsnotatet fra ministeriet.

Fakta
Udflytningen af DIIS

Finansministeriet offentliggjorde i sidste uge beregninger for prisen for at udflytte de enkelte statslige arbejdspladser.

Ministeriet har vurderet, at det vil koste 34 millioner kroner at flytte de 88 årsværk, som arbejder på instituttet til Aarhus.

Senest har ni tidligere udenrigsministre sendt et brev til statsministeren, hvor de beklager udflytningen af netop DIIS.

Det store oppositionsparti har hidtil generelt bakket op om udflytningen af de statslige arbejdspladser. Men da høringssvarene blev offentliggjort i sidste uge, meldte partiet, at det er svært at få øje på gode argumenter for at flytte DIIS til Aarhus.

Vi har endnu ikke taget stilling. Der er stadig en masse spørgsmål, vi skal have svar på først.

Mogens Jensen (S)
Udenrigsordfører

Flertal på vippen
Udflytningen af DIIS skal som den eneste af de mange udflytninger vedtages i Folketingssalen. Derfor har der også været stor interesse om netop denne udflytning, som også er blevet kritiseret for at bryde med armslængden til selvejende institutioner.

Liberal Alliance besluttede i februar, at partiet vil stemme imod forslaget. Dansk Folkeparti bakker op, så Socialdemokraterne er nødvendige, for at regeringen kan gå videre med planen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00