S vil trække støtte til muslimske friskoler

STRAMNING: S vil fjerne støtten til friskoler, hvor flere end halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. Forslaget støttes af SF, DF og K, men kan være ulovligt.

Foto: Polfoto/Pelle Rink
Daniel Bue Lauritzen

Socialdemokratiet vil trække bedetæppet væk under de muslimske friskoler i Danmark.

Det skal ske ved at fjerne den offentlige støtte til friskoler, hvor flere end halvdelen af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk.

De skoler står ifølge partiets udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen, i vejen for en vellykket integration:

”Antallet af elever på den type friskole er steget med næsten 50 procent inden for en kort årrække. Samtidig ser vi en lang række eksempler på, at værdisættene på den type skole ikke integrerer eleverne, men faktisk gør det modsatte,” siger han og fortsætter:

Problemerne med integration og parallelsamfund er så store, at vi ikke har tid til at gå og vente på, om de tiltag, der er taget, nu også virker.

Dan Jørgensen
Udlændinge- og integrationsordfører, Socialdemokratiet

”Der er piger og drenge, som ikke behandles ens, og elever, som får at vide, at de ikke må have danske venner eller kærester. Det er tid til handling,” siger han.

7 skoler under tilsyn
Som Altinget tidligere har beskrevet, har der i 2017 været ført særlige tilsyn med friskolerne, hvor især forholdet til ”frihed og folkestyre” har været under luppen. Tilsynene har ført til, at syv muslimske friskoler er kommet under særligt opsyn, fordi de skulle have problemer med demokrati og lighed mellem kønnene.

Tilsynene er foretaget af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, efter at et blåt flertal sidste år vedtog, at der var behov for yderligere opsyn med skolerne.

Men ifølge Dan Jørgensen er der ikke tid til at vente på, at styrelsen finder beviser for problemer på de enkelte skoler:

”Problemerne med integration og parallelsamfund er så store, at vi ikke har tid til at gå og vente på, om de tiltag, der er taget, nu også virker. Vi ser, at der er en stor stigning i elevantallet på de skoler, og derfor vil vi hellere bruge den lidt mere håndfaste metode, som vi til gengæld er sikre på vil virke,” siger han.

Dan Jørgensen mener ikke, at det vil gå ud over eleverne på de 19 resterende muslimske friskoler, hvor der ikke umiddelbart er mistanke om brud på friheds- og folkestyrekravet, hvis støtten trækkes til alle friskoler, hvor flere end halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund:

”Det handler ikke om at gøre noget mod nogen. Det handler om at gøre noget for de elever, der er i farezonen. Det er helt sikkert, at der er eksempler på nogen, der allerede er ramt. Vi håber, at vi kan forebygge, at der er flere, der vil blive ramt i fremtiden,” siger han.

Kan være ulovligt
Socialdemokratiets forslag om at trække støtten møder opbakning fra flere partier i Folketinget. Både SF og Konservative er åbne, mens DF's undervisningsordfører over for Berlingske kalder idéen "fantastisk".

Alligevel kan forslaget ende med at løbe ud i sandet. Det kan vise sig at være direkte grundlovsstridigt.

"I Danmark har vi forbud mod at forskelsbehandle på grund af religion, race og etnicitet, og når man som her vil fratage støtte på grund af herkomst, så vil jeg mene, at der er tale om diskrimination på baggrund af etnicitet," siger ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg, til Berlingske.

Men det bekymrer ikke Dan Jørgensen, der mener, at der gælder lignende lovgivning andre steder i integrationsindsatsen.

"Jeg har ikke grund til at tro, at det skulle være juridisk uholdbart. Vi nedlægger et objektivt integrationskriterie, som gælder for alle skoler. Det knytter sig ikke til religiøsitet, men til, om man har mere end 50 procent elever af udenlandsk herkomst. Det er kriterier, som man også bruger i forhold til andre integrationsindsatser i samfundet," siger han.

Til Berlingske forklarer Dan Jørgensen, at der kan gøres enkelte undtagelser, så eksempelvis internationale friskoler ikke fratages deres støttekroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00