Kommentar af 
David Trads

Trads før tv-duel: Så er det nu, Løkke!

KLUMME: Lars Løkke Rasmussen (V) har ryggen mod muren, når han søndag aften møder Helle Thorning-Schmidt (S) i en tv-duel. Thorning slap bedst fra den første duel, så i aften skal Løkke slå til, skriver David Trads.  

Foto: Carsten Andersen / TV 2
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Lars Løkke Rasmussen for et år siden lige akkurat undgik at blive fyret som Venstres formand, kom Bertel Haarder, partiets nestor, med et præcist udsagn:

”Han har ni liv som en kat. Nu er han så i gang med det ottende.”

Pointen var dobbelt:

Dels at Løkke har haft så store kriser, at de ville have knust de fleste.

Løkke skal angribe, han skal slå Thorning groggy, han skal vinde overbevisende. Den fumlende optræden i første duel skal afløses af en suveræn optræden.

David Trads
Kommentator

Dels at alle i partiet nu forstod, at der ikke er råd til flere fejl.

Venstre beholdt Løkke af en eneste årsag:

Tillidsfolkene blev overbevist om, at han fortsat er det bedste bud på at erobre regeringsmagten tilbage – og sådan så det som bekendt også ud, idet blå blok i det forløbne år i reglen førte med otte til ti procentpoint i målingerne. Uoverstigeligt, mente de fleste.

En presset Løkke
Men så blev valget udskrevet – og virkeligheden ændrede sig omgående:

Nu er der reelt dødt løb – med en lille fordel til rød blok.

Venstre rasler ned i målingerne – ja, i Wilke hos Jyllands-Posten står partiet til nu til sølle 19,3 procent. Det svarer til, at tæt ved hver tredje, der i 2011 stemte på partiet, forlader det. Endnu værre: Dansk Folkeparti er i målingen større end Venstre.

Det er med andre ord i den grad en presset Løkke, der i aften skal duellere i en time i den bedste sendetid på DR1 med Helle Thorning-Schmidt.

Den første duel på TV 2 for en uge siden tabte Løkke. I aften skal han simpelthen vinde. Stemningen skal vendes. Det er ikke nok, hvis blå blok skal tro på sejr, at dets statsministerkandidat spiller lige op. Han skal angribe, han skal slå Thorning groggy, han skal vinde overbevisende. Den fumlende optræden i første duel skal afløses af en suveræn optræden.

Udlændinge-kortet
Alt det er naturligvis nemt at sige – men hvor skal han angribe, hvordan skal han gøre det?

Mit bedste bud er, at han især vælger to flanker:

For det første vil Løkke benhårdt gribe til det udlændingekort, der har sikret så mange valgsejre siden 2001:

Et par spektakulære nyheder fra weekenden giver ham den platform, han har brug for – først et par salafisters udsagn på TV 2 News om, at ’Danmark er et diktatur’, og ’I helvede med Grundloven’; dernæst hærværk mod H.C. Andersens gravsten, hvorpå der blev skrevet ’Fuck Danmark’ natten til søndag.

Som partiformanden selv udtrykte det på TV 2 lørdag aften:

”Vi har brug for at rydde op i udlændinge- og indvandrerpolitikken, som flyder under den her regering.”

Løkke vil gøre sit yderste til at forsøge at overbevise vælgerne om, at det er regeringens skyld, at der er kommet flere asylsøgere, at der nu bruges milliarder af flere kroner på udlændinge, og at det kun er med ham ved roret, at der kan rettes op på det.

Vi vil – tror jeg – se en Venstre-formand, der vil angribe lige så hårdt på udlændingetemaet, som Anders Fogh Rasmussen med succes gjorde i valgkampen i 2001, da han eftertrykkeligt slog Poul Nyrup Rasmussen.

Thornings troværdighed
For det andet vil Løkke utvetydigt markere, at man ikke kan stole på Thorning:

Det er en velkendt taktik fra amerikanske valgkampe, at man, når man er i knæ, angriber sin modstander dér, hvor vedkommende forventes at være stærkest. Lige nu har statsministeren tårnhøj personlig troværdighed i målingerne – så præcist dér skal man forsøge at få hende til at vakle.

De forløbne par dage har Løkke tydeligvis øvet sig i det. Da Venstre fremlagde dets sundhedsudspil, erindrede han om, at Thorning i sidste valgkamp kaldte det ’uværdigt’, at der var overbelægning på hospitalerne, så syge sover på gangene. Der er intet sket siden, sagde han. Da Løkke holdt sin grundlovstale, mindede han om, at Thorning havde lovet ’øremærket barsel’ til mænd. Der er intet sket siden, fastslog han. Hun er en løftebryder, signalerer han.

Alle ved, at Løkke er en fantastisk fighter og en eminent politisk debattør – formentlig den bedste, når han er i sin bedste form. Alt dette skal han trække frem i aften – for aldrig, aldrig har han stået over for en vigtigere opgave end i aften. Momentum skal skifte for ham.

Det er klokken 20 på DR. Find bare popcorn og cola frem. Det bliver en af de store aftener – en af dem, der kan afgøre valget. Klarer Løkke det? Eller overbeviser Thorning igen?

---
David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00