Holstein: Samuelsen punkterede Løkkes offensiv

ANALYSE: Statsministerens åbningstale blev holdt på det værst tænkelige bagtæppe og afslørede ikke konturerne af en farbar vej til et blåt forlig. Men i modsætning til sidste år var udlændingepolitikken blevet en trumf.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Erik Holstein

Det skulle have været en ny begyndelse.

Efter forsøget på at sætte dagsordenen med 2025-planen mislykkedes på grund af Anders Samuelsens (LA) knivskarpe reaktion i forrige måned, skulle statsministerens åbningstale genvinde initiativet. Men atter engang tiltede manden med de stålsatte øjne planen.

Op til åbningen havde regeringen ellers gjort meget for at understrege, at man skam stadig troede på en politisk aftale, der kan forhindre et nyvalg.

Ja, man var endda blevet mere optimistisk på det sidste, måtte man forstå. Det var i det lys, man skulle se regeringens boligudspil. Den slags er altid kontroversielt, og det lægger man nødig frem, hvis valget er lige om hjørnet.

Løkke spillede sine kort efter bedste evne, men det var ikke nok til at skabe en forstærket tro på, han også holder åbningstalen næste år.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Men uanset om regeringens optimisme op til åbningsdagen var ægte eller udtryk for spin, må den være grundigt punkteret, allerede før morgenen gryede. For LA-leder Anders Samuelsens udtalelse om, at han ”skulle have væltet Løkke allerede i august”, bortvejrede ethvert håb om, at LA skulle have rykket sig fra partiets ultimative positioner.

Frygter at sakke bagud
Derfor blev opmærksomheden igen rettet mod det korte, taktiske perspektiv og spørgsmålet ”hvornår kommer valget?”. Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som ventet gjorde sit bedste for igen at få sat fokus på 2025-planen i sin åbningstale.

Løkke understregede, at hele målet med øvelsen er, at Danmark skal undgå det relative velfærdstab, der truer på længere sigt. Fordi væksten er mindre end nabolandene, og produktiviteten er for dårlig.

Målet blev gjort meget konkret i talen:

”Danske unge skal have en uddannelse, der er mindst lige så god, som den deres kammerater i resten af Europa får”, ”en dansk familie skal have råd til en ferierejse af samme standard som en tysk familie” og ”en kræftbehandling på Rigshospitalet skal være lige så effektiv som på Karolinska Universitetssygehuset i Stockholm”, understregede Løkke.

Derfor – lød det på behændig afstand af visionerne – må danskerne acceptere nye byrder som eksempelvis at gå senere på pension og få mindre i SU.

Det er en fortælling statsministeren indtil videre har haft svært ved at sælge til vælgerne, fordi der i modsætning til 2011 ikke er nogen krisestemning i befolkningen. Og derfor en meget begrænset vilje til at acceptere nye smertefulde reformer.

Ingen flygtninge på motorveje
Til gengæld kunne Løkke nu med en vis ret hævde, at der er ved at komme styr på den ukontrollable tilstrømning af flygtninge og migranter til Danmark. I modsætning til sidste år hvor åbningstalen blev holdt, mens der gik strømme af asylansøgere på motorvejene.

Sidste år kom der 21.000 asylansøgere til Danmark, indtil nu er tallet nede på 5.000:

”Regeringens politik har virket, vi har bremset op,” lød det fra en tilfreds Løkke.

Efter en periode med en mere forsigtig tilgang skærpede statsministeren igen tonen over for de internationale konventioner:

”Vi har brug for en moderne forståelse af de konventioner, vi var med til at forme for år tilbage. Og vi vil se kritisk på de dele af den europæiske menneskerettighedskonvention, hvor fortolkningen er gået for langt,” sagde statsministeren.

Det bliver da også med sikkerhed et område, Løkke kommer til at levere på, hvis han skal gøre sig håb om et forlig, der redder regeringens liv.

Ny boligbeskatning
Den mest konkrete nyhed var det oplæg til en ændret boligbeskatning, man på forhånd vidste, Løkke ville tale om. Han delte det op i tre elementer:

Regeringen vil lave ”et nyt og forbedret skattestop”, der mindsker stigningen af de samlede ejendomsskatter, den vil lave et nyt og mere sikkert vurderingssystem og i den forbindelse sætte skatteprocenterne ned, og endelig vil man begrænse stigningen af grundskylden.

Løkke gav den forsikring, at ingen boligejere vil komme til at betale mere efter de nye regler, mens mange vil komme til at betale mindre. Det mere detaljerede boligudspil vil blive fremlagt onsdag.

Sidste runde
Åbningstalen er uden replik samme dag til de andre partier, og statsministeren holder sig derfor normalt fra hårde angreb på andre i selve åbningstalen. Den tradition holdt Løkke fast i.

Der var nogle indirekte hip til socialdemokraterne som Løkke - uden at nævne ved navn - beskyldte for ikke at konfrontere fremtidens udfordringer. Men ingen direkte angreb.

På anden side forsøgte Løkke efter bedste evne at please støttepartierne ved både at slå på skattelettelser (LA), en stram udlændingepolitik (DF) og sikkerhed til boligejerne (Konservative).

Lars Løkke Rasmussen spillede sine kort efter bedste evne, men det var ikke nok til at generobre dagsordenen og skabe en forstærket tro på, at han også holder åbningstalen næste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00