SF-formand skyder på regeringen

LANDSMØDE: SF’s formand Pia Olsen Dyhr langede ud efter Helle Thorning-Schmidt (S) og Morten Østergaard (R) i sin tale på SF-landsmødet lørdag, der også blev benyttet til at pudse kendte mærkesager af.

Formand Pia Olsen Dyhr har netop talt ved SF's landsmøde 2015.
Formand Pia Olsen Dyhr har netop talt ved SF's landsmøde 2015.Foto: Simon Skipper/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenSine Riis Lund

Socialdemokraterne skylder svar om dagpenge, og De Radikale fører en usolidarisk politik.

Det var i særdeleshed SF’s tidligere regeringspartnere, der fik drøje hug fra talerstolen på SF’s landsmøde, da formand Pia Olsen Dyhr (SF) holdt sin tale lørdag.

“Socialdemokraterne siger på store plakater, at de vil videre – men hvorhen? De Radikale vil hæve pensionsalderen. Og gøre op med pensionisternes krævementalitet. Vorherre til hest. En logik, der er svær at følge for en nedslidt buschauffør, murer eller rengøringsassistent,” sagde hun.

Ulighed skader
I Falconer Salen i København langede hun ud efter Socialdemokraterne for ikke at pege på en dagpenge-løsning, når nu partiet rent faktisk mener, at reformen fra 2010 er noget bras.

“Hvorfor så ikke gøre noget ved det? Flertallet er der jo, hvis Socialdemokraterne har modet. Så hvorfor ikke starte med at halvere genoptjeningskravet til et halvt år? Ja, det fatter jeg simpelthen ikke,” sagde Pia Olsen Dyhr

Jeg mangler stadig et helt klart svar fra Kristian Thulesen Dahl (DF), om Dansk Folkeparti også efter et valg – ligegyldigt udfaldet – vil være med til at sikre en værdig ældrepleje. Et nedskæringsstop.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

De Radikale måtte høre for deres politik på en lang række områder, og Pia Olsen Dyhr beskyldte blandt andet Morten Østergaard for at tage for let på uligheden i Danmark.

“Morten Østergaard benægter ligefrem, at ulighed betyder, at færre får en uddannelse, selvom tallenes tale er entydige. Han benægter skadevirkninger af øget ulighed, såsom at folk dør tidligere. Det er ellers til at tage og føle på,” sagde hun.

Morten Østergaard benægter ligefrem, at ulighed betyder, at færre får en uddannelse, selvom tallenes tale er entydige. Han benægter skadevirkninger af øget ulighed, såsom at folk dør tidligere. Det er ellers til at tage og føle på.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

R lytter til de forkerte
SF har for nylig præsenteret et skatteudspil, hvor skatten skal sænkes i bunden med penge fra en europæisk finansskat. Og skattepolitikken var også en del af formandens tale, hvor modpolen endnu engang var De Radikale, der ifølge formanden lytter til de forkerte økonomer:

“Nemlig de økonomer, der tror, at lavere topskat, øget brugerbetaling og opgør med universelle velfærdsydelser er vejen frem. Så er det jo ubekvemt, at den ulighed, der følger med i købet, har så mange skadelige virkninger,” sagde hun og fortsatte:

“Men kære Radikale: Politik handler om alle mennesker. Også dem i Enghave. Eller på Vestsjælland. Eller Fyn. Eller nogle af de desværre mange steder, hvor uligheden for alvor viser sit ansigt i disse år. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Ellers risikerer vi, at Danmark knækker over.”

Mærkesagerne blev pudset af
Pia Olsen Dyhr benyttede også tiden til at pudse kendte mærkesager af. Klima, integration, børn og ældre var centrale temaer i SF-formandens tale.

I marts gjorde Pia Olsen Dyhr det klart, at der skal ske en bedre normering i daginstitutionerne, hvis partiet skal støtte et børneudspil fra regeringen. De konkrete ønsker gentog Pia Olsen Dyhr på landsmødet.

“Jeg ser gerne, at der er en voksen per tre børn i vuggestuerne og en voksen per seks børn i børnehaverne. Og langt flere skoleklasser med to voksne i dele af undervisningen.”

Mens der var mange skudsmål mod Venstre og regeringen, så gik Dansk Folkeparti forholdsvis ram forbi. En enkelt salve fik de dog. SF har foreslået et nedskæringsstop i ældreplejen.

“Jeg mangler stadig et helt klart svar fra Kristian Thulesen Dahl (DF), om Dansk Folkeparti også efter et valg – ligegyldigt udfaldet – vil være med til at sikre en værdig ældrepleje. Et nedskæringsstop. Det kræver fire milliarder kroner, som ingen i blå blok er villige til at finde,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Indsats mod social dumping
Social dumping fyldte også væsentligt i formandens tale. Novo Nordisk og computerspilsfirmaet IO Interactive fik rosende ord med fra Pia Olsen Dyhr. Det samme kan man ikke sige om flyselskabet Ryanair.

“Deres arbejdsforhold er decideret noget svineri,” som SF-formanden formulerede det.

SF understregede behovet for at stå fast på retten til at kræve danske løn- og arbejdsvilkår. Blandt andet ved at sætte ind over for de virksomheder, som “undergraver vores overenskomster”.

Ryanair er ikke et afsluttet tema på SF’s landsmøde. Søndag kommer en tidligere stewardesse og fortæller om flyselskabets arbejdsvilkår. Mon ikke hun kan få SF-deltagerne op i et lige så rødt felt, som Pia Olsen Dyhr.

Læs hele SF-formandens tale her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00