SF-formand: Vi skal ikke i regering efter dette valg

INTERVIEW: Der bliver ingen ministerposter til SF i næste valgperiode. Det slår formand Pia Olsen Dyhr (SF) fast. Altinget har stillet SF-formanden seks skarpe spørgsmål.

SF er bare realistiske, når de kæmper for en dagpengeperiode på tre og ikke fire år, siger formand Pia Olsen Dyhr.
SF er bare realistiske, når de kæmper for en dagpengeperiode på tre og ikke fire år, siger formand Pia Olsen Dyhr.Foto: Simon Skipper/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenSine Riis Lund

Mellem røde faner og en rød løber i Falkoner Centret fangede Altinget SF-formanden til seks skarpe spørgsmål om dagpenge, regeringsdeltagelse og udlændingeretorik.

Hvis chancen byder sig, skal SF så i regering efter næste valg?
SF skal i regering, hvis SF bliver styrket, og hvis SF kan få et regeringsgrundlag, som vi kan genkende os selv i. Det betyder blandt andet en anden økonomisk politik. Men vi skal ikke i regering efter det her valg.

Hvad er SF’s vigtigste politiske krav, hvis I skal støtte en ny rød regering?
Vi kommer jo til at støtte en socialdemokratisk ledet regering. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Vores krav vil være, at vi skal have lavet en dagpengereform. Det er det vigtigste. Og det er også derfor, at jeg så klart i min tale siger, at statsministeren må komme med et svar på, hvad hun har tænkt sig at gøre, hvis hun skal i regering igen med Radikale efter valget, fordi vi skal ikke havne i samme situation.

Men hvorfor går SF ind for en dagpengeperiode på tre år – og ikke fire år?
Vores hovedkrav er, at man får halveret genoptjeningskravet. Altså, hvor lang tid man skal arbejde, før man har ret til dagpenge. Det kan vi høre alle steder fra, er det allerstørste problem. Det skal vi først og fremmest have løst.

Jeg velkommer altid en god debat. Det skal man ikke være i tvivl om. Jeg synes, at den største udfordring, vi har med radikalisering, er med de islamiske muslimer, altså dem der virkelig tror på islamisk stat eller lignende. Det er vi nødt til at gå op imod.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

Så siger vi tre år i stedet for fire år. Det gør vi jo, fordi at vi er en lille smule realistiske i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, og også hvordan vi kan finansiere det.

Du skød meget på Radikale i din landsmøde-tale lørdag. Mener du, at de med deres udmeldinger den senere tid overhovedet hører hjemme i rød blok?
Jeg synes i den grad, at Morten Østergaard prøver at appellere til blå blok med topskattelettelser, brugerbetaling i velfærden, og når han siger, at pensionisterne dyrker krævementaliteten og meget andet.

Jeg synes i den grad, at Morten Østergaard prøver at appellere til blå blok med topskattelettelser, brugerbetaling i velfærden, og når han siger, at pensionisterne dyrker krævementaliteten og meget andet. 

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

Men det er ikke mig, der mener, at Radikale Venstre ikke hører til i centrum-venstre. Jeg har noteret mig, at Morten Østergaard igen og igen siger, at centrum-venstre er død. Jeg vil meget gerne genoplive patienten og vil derfor gerne appellere til Radikale Venstre om at komme tilbage. Lad os få lavet denne her dagpengeløsning, lad os komme tilbage på sporet, for Danmark har brug for det.

En del af dit bagland mener, at der er for meget fokus på muslimer i jeres retorik om radikalisering i forbindelse med terrorangrebet. Hvad er din kommentar til det?
Jeg velkommer altid en god debat. Det skal man ikke være i tvivl om. Jeg synes, at den største udfordring, vi har med radikalisering, er med de islamiske muslimer, altså dem der virkelig tror på islamisk stat eller lignende. Det er vi nødt til at gå op imod.

Men jeg deler argumentationen bag: Nemlig, at der er andre radikaliserede miljøer, og dem skal vi selvfølgelig også tage hånd om. Det sagde jeg også i min tale.

I har netop præsenteret et udspil om lavere skat i bunden til den hårdtarbejdende dansker. Hvad med dem, der er uden for arbejdsmarkedet?
Vi løser mange af problemerne for dem uden for arbejdsmarkedet, hvor vi har sagt, at vi skal bruge et økonomisk råderum frem mod 2020. Dem er vi også optaget af.

Men når det gælder skat, er virkeligheden, at vi vil indføre mere skat på nogle af de rigeste i vores samfund, nemlig aktiespekulanterne. Og de penge skal gå til nogle af dem, der tjener allermindst, når de går på arbejde. Der er værdi i det, de laver, og det vil vi gerne honorere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00