Serdal Benli: Özlem Cekic tager helt fejl

INTERVIEW: SF’s integrations- og flygtningepolitik har ikke foretaget en højredrejning. Det mener Serdal Benli, der er ny spidskandidat i Københavns Omegns Storkreds efter Holger K. Nielsen. Han bruger hellere ordet klassekamp.

Serdal Benli (th.) under valgkampen i 2015. Her i selskab med Mads Fuglede (V).
Serdal Benli (th.) under valgkampen i 2015. Her i selskab med Mads Fuglede (V).Foto: Sophia Juliane Lydolph/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

”Vi ser helt anderledes på tingene.”

Sådan lyder reaktionen fra Serdal Benli (SF) oven på Özlem Cekics afskedssalut, hvor hun angreb partiet for ”dets højredrejning”, samt for at ”tale populisterne efter munden”.

Serdal Benli mener omvendt, at SF’s position i forhold til integrations- og flygtningeproblematikken er med et klart socialistisk aftryk.

”Det er for mig at se lige i venstrefløjens DNA, at vi adresserer problemer med ligestilling, parallelsamfund og reaktionære minoritetsmiljøers sociale kontrol og religiøse dogmer. Hvis Özlem ikke længere er enig i den position, så har hun truffet det rigtige valg. Men hendes analyse deler jeg ikke,” siger han.

Jeg ser i virkeligheden vores udlændinge- og integrationspolitik som en klassekamp

Serdal Benli (SF)
Folketingskandidat og viceborgmester i Gladsaxe

Serdal Benli, der i dag er viceborgmester i Gladsaxe, blev sidste år udnævnt til partiets spidskandidat i Københavns Omegns Storkreds, hvorfor han med al sandsynlighed kommer i folketinget ved næste valg. Han afløser tidligere partiformand Holger K. Nielsen, der har valgt ikke at genopstille.

Loyale over for egne værdier
Serdal Benli har siden 2003 været SF-medlem, men har længe savnet, at partiet meldte klart ud på udlændingeområdet.

”Venstrefløjen har svigtet i debatten, hvis vi ser tilbage på de sidste årtier. I vores iver for ikke at træde nogen over tæerne har vi ikke turdet kritisere undertrykkende mekanismer i minoritetsmiljøerne skarpt nok. Men det bør være venstrefløjens opgave. Vi bliver nødt til at være loyale over for vores egne værdier,” siger han.

Ved landsmødet sidste år lagde partiformand Pia Olsen Dyhr op til en strammere udlændingepolitik med blandt andet indvandrerkvoter i folkeskolerne. Senere på året præsenterede partiet en dagsorden under overskriften ”realistisk humanisme”, som blandt andet havde til formål at gøre op med social kontrol i minoritetsmiljøer.

Integrationen er en klassekamp
Men udviklingen er ikke et forsøg på at tale populisterne efter munden, som Özlem Cekic har beskrevet det. Det mener Serdal Benli, der i stedet forklarer, at formålet er, at venstrefløjen skal overtage serveretten fra højrefløjen, så det socialistiske aftryk kan komme med.

”Jeg ser i virkeligheden vores udlændinge- og integrationspolitik som en klassekamp,” siger Serdal Benli.

Han tager udgangspunkt i boligområdet Værebroparken i Gladsaxe – hvor han både er opvokset og har været viceborgmester siden 2013.

”Det handler om at få vendt den socioøkonomiske balance i de her områder. For det er det, der fastholder dem i en ulige position. Der foregår parallelsamfund i de her områder, og hvis vi ikke tør adressere disse problemer, bliver det også svært at fremme integrationen,” siger han.

Langt fra DF-politik
Og det synspunkt er ifølge Serdal Benli langtfra sammenligneligt med højrefløjens udlændingepolitik.

"Modsat Socialdemokratiet vil vi fortsat tage imod kvoteflygtninge. Og vi vil gøre op med de helt umenneskelige stramninger, vi i dag ser med fattigdomsydelser som integrationsydelsen, der kun er med til at isolere vores nye borgere i fattigdom," siger han og går videre til Dansk Folkeparti:

"DF har en interesse i, at der bliver gravet grøfter og skabt frygt. Hvis vi ikke siger fra over for fundamentalisme i minoritetsmiljøer, så synes jeg netop, at vi kommer til at gå højrefløjens ærinde."

Derfor en nødbremse
En anden anledning til Özlem Cekics exit var desuden, at SF i onsdags bakkede op om regeringens såkaldte nødbremse, der skal gøre det muligt at lukke grænsen for alle flygtninge i særlige krisesituationer.

Men det gjaldt dog ikke uledsagede flygtningebørn ned til ti år, hvorfor SF’s gruppeformand Jacob Mark torsdag trak støtten delvist tilbage.

"I SF anerkender vi, at antallet af flygtninge i Danmark betyder noget for integrationen. Derfor bakker vi også op om en nødbremse, som kan bruges kortvarigt i særligt tilspidsede situationer, men selvfølgelig skal uledsagede flygtningebørn fritages," siger han og går torsdagens slingrekurs i forsvar:

”Hvis der er noget, man mener, som står lidt uklart, så skal man også erkende, at man har vurderet forkert. Så det har jeg det personligt fint med.”

 

Læs hele portrættet af Serdal Benli mandag morgen på Altinget: christiansborg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00