SF: Vi skal med i EU's fordeling af flygtninge

INTERVIEW: SF's integrationsordfører, Jacob Mark, ønsker, at Danmark tager del i en europæisk kvotefordeling af flygtninge. De, der er kommet til Danmark, skal registreres, mener han.

Jacob Mark (SF) mener ikke, man skal acceptere, når flygtninge modsætter sig reglerne om at lade sig registrere. Samtidig roser han dog politiet for at søge dialog.
Jacob Mark (SF) mener ikke, man skal acceptere, når flygtninge modsætter sig reglerne om at lade sig registrere. Samtidig roser han dog politiet for at søge dialog.Foto: Folketinget
Kasper Kaasgaard

Altinget spørger i en interviewserie Folketingets udlændinge- og integrationsordførere, hvad Danmark skal gøre i den aktuelle flygtningesituation.

Her er det SF's integrationsordfører, Jacob Mark.

Hvad skal vi gøre ved flygtningesituationen?

”Man skal arbejde hårdnakket for at få en europæisk aftale, hvor flere lande bidrager til at få løst problemet. Det kunne være at etablere nogle fælles modtagecentre, hvor der er gode sanitære forhold, og hvor man kan få registreret alle de her mennesker, så det ikke ligner det vilde Vesten.

Hvis vi ikke er med i en fælles fordeling, vil det få den konsekvens, at vi ikke har styr på, hvor mange der kommer.

Jacob Mark (SF)
Integrationsordfører

Når man har fået registreret menneskerne, skal der laves en solidarisk fordeling i hele Europa, så det ikke kun er enkelte lande, der løfter. Vi vil meget gerne foreslå, at man går med i en europæisk fordeling.

De, der kommer til Danmark og skal integreres her, skal der laves en god indsats for.”

Og hvordan gør man det?

”Det er nogle helt basale ting, som at der ude på folkeskolerne i modtagerklasserne er lærere og lærermateriale nok. At det ikke bliver en spareøvelse ude på skolerne. Og at der i daginstitutionerne er normeringer, der gør, at man kan rumme de her børn.

For de voksne skal der være sprogundervisning nok, og de skal have råd til at gå til den her sprogundervisning.

Endelig skal de have mulighed for at gå til foreningssport. Der skal være fripas, der gør det muligt. Det er sådan, man bliver integreret i samfundet.”

Hvad skal der ske med de mennesker, som ikke ønsker asyl og vil videre til eksempelvis Sverige?

”Det er i virkeligheden storpolitik. Jeg anerkender, at man har forsøgt at lave en aftale med Sverige, som så ikke rigtig er lykkedes.

Det er en svær situation, at når der står nogle mennesker, som rigtig gerne vil videre, at de ikke kan komme det. Omvendt viser det bare endnu en gang, hvor meget der er brug for, at vi får lavet et europæisk system, hvor der bliver fordelt solidarisk.

Man må få dem registreret og imellem landene finder ud af, hvad vi gør.

Man skal ikke acceptere, at folk modsætter sig de regler, der er. Men den dialog, som politiet har søgt indtil videre, hvor man tager det stille og roligt og taler om tingene, er vejen frem.”

Hvor mange flygtninge skal Danmark tage?

”Det er rigtig svært at sige. Det ville hjælpe meget på det, hvis man fordelte i Øst-landene og sådan et land som Polen tager nogle flere. Men jeg har ikke noget bud på, præcis hvor mange vi skal tage.

Vi skal tage vores andel, og så må vi diskutere, hvad det er.

Hvis vi ikke er med i en fælles fordeling, vil det få den konsekvens, at vi ikke har styr på, hvor mange der kommer. Så står vi uden for den normale fordelingsnøgle, og så vil vi slet ikke kunne kontrollere det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00