SF vil bremse Venstres klima-besparelser

GRØNNE MÅL: SF's formand Pia Olsen Dyhr vil samle Danmarks grønne flertal om en fælles vedtagelse, som tvinger regeringen til at fastholde klimamålene.

SF's formand Pia Olsen Dyhr ser det som en af sine vigtigste opgaver at fastholde klimaambitionerne. 
SF's formand Pia Olsen Dyhr ser det som en af sine vigtigste opgaver at fastholde klimaambitionerne. Foto: Claus Bech/Scanpix
Cecilie Gormsen

SF ser det som en af sine vigtigste opgaver i den kommende periode at bremse den "sorte klimapoltik", som regeringen ifølge SF's formand Pia Olsen Dyhr fører.

Regeringens klimapolitik vil nemlig ikke kun skade klima og natur, men også koste arbejdspladser, slår hun fast på et pressemøde i forbindelse med SF's sommergruppemøde i Karrebæksminde. 

"Vi skal til at slække på vores klimamål, siger Venstre. Det bliver en af SF's vigtigste opgaver at fastholde de ambitiøse klimamål og samtidig sætte nye mål for fem år ad gangen," siger Pia Olsen Dyhr ifølge TV 2 News.  

Hun understreger, at flertallet for at reducere CO2-udslippet med 40 procent i 2020 er intakt, så længe Konservative står ved deres aftale på klimaområdet.

"Det har de netop bekræftet i dag. Og det vil vi holde dem fast på," siger Pia Olsen Dyhr.

"Vi vil indkalde til forhandlinger i klimaforligskredsen uden om regeringen for netop at påtvinge regeringen en ambitiøs klimapolitik via en forespørgselsdebat – ikke mindst op til klimatopmødet i Paris til december," lyder det fra SF-formanden.

Klimaforligskredsen består ud over SF af Enhedslisten, Socialdemokraterne, Radikale og Konservative, ligesom Folketingets nyeste parti Alternativet også hører til hos de grønne partier.

Selvransagelse
SF led et markant nederlag ved folketingsvalget i juni, hvor partiet gik fem procentpoint tilbage til 4,2 procent. I dag har partiet bare syv pladser i Folketinget, og Pia Olsen Dyhr erkender da også, at valget var skuffende.  

"Valget var et vigtigt og klart wakeup call. Ikke mindst for SF, men for hele centrum-venstre. Vi har derfor et stort medansvar og arbejde foran os for at genvinde tilliden til, at centrumvenstre er dem, som er bedst til både at sikre tryghed om velfærden og arbejdsmarkedet, samtidig med at vi hele tiden forbedrer og udvikler det," siger Pia Olsen Dyhr.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt SF har en berettigelse som Danmarks grønne parti, hvor både Enhedslisten og Alternativet også har klare mærkesager, lyder svaret:

"Jeg vil være så fræk at komme med et Margrete Auken-citat: Man kan ikke være grøn uden at være rød, så er man i hvert fald kun pyntegrønt. Det handler om retfærdighed over for de kommende generationer. Omfordeling og grøn omstilling er nødt til at gå hånd i hånd," siger Pia Olsen Dyhr. 

Pia Olsen Dyhr understreger også, at SF går efter samarbejde på tværs og gerne indgår i aftaler og alternative flertal, hvis de flugter med partiets politik. Hun peger for eksempel på dagpengeområdet, hvor hun og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, gav hånd på, at de to partier kun ville stemme for en dagpengeløsning, hvis den indebærer en halvering af genoptjeningsperioden eller noget, som er bedre. 

"Vi kommer til at bruge de flertal, der kan findes. Der er ingen stemmer, som er for fine til os," slår Pia Olsen Dyhr fast. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00