Skæv kønsfordeling i dansk forskning

KORT NYT: Ny kortlægning viser, at få kvinder kommer til tops i den danske forskerverden. Kun hver femte forsker er kvinde. Det betyder ifølge uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) et stort uforløst potentiale.

Dansk forskning er på vej fremad, og seneste tal viser en stor stigning i antallet af forskere og forskningsindsats. Alligevel er der fortsat skævhed i ligestillingen, og kun hver femte forsker er kvinde. Det viser en ny kortlægning udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

”Der er rigtig mange talentfulde kvinder i dansk forskning, men desværre er der kun få, der når til tops i forskerverdenen. Det betyder ganske enkelt, at vi går glip af god forskning, og at vi spilder talent. Det skal vi gøre noget ved,” siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

Kortlægningen beskriver ligeledes en række initiativer taget af danske universiteter samt offentlige råd og fonde, der kan rette op på den skæve fordeling, der ikke ses længere nede i forskningshierarkiet. Her udgør kvinder 56 procent af de studerende på bacheloruddannelserne samt 50 procent af de studerende, der starter på en ph.d.-uddannelse.

Dokumentation

Kortlægningen viser blandt andet:

• I 2013 var der 1.760 mænd i professorstillinger og 377 kvinder i professorstillinger. Andelen af kvindelige professorer udgjorde 18,4 pct.

• Når der skal besættes ledige forskerstillinger, er der udelukkende ansøgere af det ene køn til en stor andel af stillingerne. I perioden 2011-13 havde 42 pct. af stillingsbesættelser kun kvalificerede mandlige ansøgere, mens 15 pct. af alle stillingsbesættelser kun havde kvalificerede kvindelige ansøgere.

• Der er ikke kun en underrepræsentation af kvinder blandt forskere, men også i de øverste universitetsledelser (rektorer, prorektorer, universitetsdirektører, dekaner og institutledere). Den samlede andel af kvinder i de øverste universitetsledelser var i 2014 kun 21 pct.

Kortlægningen vil blandt andet blive brugt af den taskforce, som Sofie Carsten Nielsen nedsatte i december 2014. Taskforcen kommer i foråret 2015 med anbefalinger til initiativer, der kan fremme ligestilling og øge kønsbalancen i forskning. 

Kilde: Uddannelseministeriet 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00