Skatteminister: Rimeligt at kalde Skat en regulær krise

KRISE: 400 ekstra medarbejdere, nedlukning af det udskældte it-system EFI og hjemsendelse af fem medarbejdere er blandt punkterne, som skal rette op på Skat efter flere skandalesager.

Det er rimeligt at kalde Skat en regulær krise, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V), der fredag er kommet med en ny handlingsplan. 
Det er rimeligt at kalde Skat en regulær krise, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V), der fredag er kommet med en ny handlingsplan. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter flere alvorlige skandalesager er regeringen nu klar med en handlingsplan, der skal rette op på Skat. 

"Skat står i en meget alvorlig situation, det er der ingen grund til at lægge skjul på. Og det er også rimeligt nok at kalde det en regulær krise,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V). 

Han har fredag fremlagt regeringens handlingsplan, der meget sigende hedder "Skat ud af krisen". Skat har været ramt af to store skandaler den seneste måned med et mislykket inddrivelsessystem og 6,2 milliarder tabte kroner i udbytteskat. 

"Der er tale om ekstremt grov og organiseret økonomisk kriminalitet, som skal forfølges, og derfor ligger sagen hos bagmandspoliiet. Tabet er opgjort til 6,2 milliarder, og man kan ikke udelukke, at beløbet vil vise sig at være større," siger Karsten Lauritzen og fortsætter:  

"Grundlæggende er det gået galt for dem, som skulle udbetale pengene, det er gået galt med selve kontrollen af udbetalingerne, og det er gået galt med overvågningen af systemet."

Opbakning i Folketinget
Den nye handlingsplan har opbakning fra et bredt flertal af Folketingets partier, og den adresserer både aktuelle problemer i Skat og tegner linjerne for fremtidens skattevæsen. Partierne bag planen er ud over regeringen Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative. Planen vil rulle de planlagte besparelser i Skat tilbage, samtidig med at Skat får tilført 400 nye medarbejdere – 350 til inddrivelse og 50 til øget kontrol. 

Samtidig er fem Skat-medarbejdere sendt hjem. Det gælder to direktører, to underdirektører og en personaleleder. 

Den nye handlingsplan betyder blandt andet, at alle udbetalinger af udbytteskat overvåges i fremtiden, ligesom der oprettes en ny særlig task force med fokus på kontrol af udbytteskat.

"Der er tale om ekstremt grov og organiseret økonomisk kriminalitet, som skal forfølges, og derfor ligger sagen hos bagmandspoliiet. Tabet er opgjort til 6,2 milliarder, og man kan ikke udelukke, at beløbet vil vise sig at være større," siger Karsten Lauritzen.

Gamle it-systemer
Karsten Lauritzen tager også konsekvensen af det fejlslagne inddrivelsessystem EFI, og skatteministeren noterer sig også, at Skat er sakket langt bagud på it-fronten.

"For at sige det i klar tale: Nogle af de helt centrale it-systemer i Skat stammer fra dengang, hvor man sendte den første mand til månen."

Inddrivelsessystemet EFI benævner skatteministeren som Skats "smertensbarn".

"Med den viden, vi har i dag, skulle EFI aldrig have været sat i drift," siger ministeren.

Systemet er så fyldt med fejl, at man er nødt til at lukke det ned. Man kan dog ikke lukke det ned på en gang, og derfor vil lukningen ske gradvist. Mens et nyt it-system bliver lavet, skal 350 nye medarbejdere hjælpe Skat med manuelt at inddrive skattegæld. 

Dokumentation

Skats skandalesager

August 2015: I slutningen af august anmelder Skat skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter.

Tilsyneladende har et større organiseret netværk af selskaber i udlandet søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Skatten for danske selskaber er på 27 procent, mens selskaber i udlandet ikke skal betale skat af udbyttet af deres aktier.

Der kan svindles, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat uden at have ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

September 2015: I begyndelsen af september stopper Skat den automatiserede inddrivelse af gæld via det udskældte it-system EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem). Det sker på baggrund af en delrapport fra Kammeradvokaten.

Systemet har angiveligt både glemt at opkræve gæld og opkrævet gæld, som egentlig var forældet. Samtidig er der også problemer med at opfylde krav om, at borgerne skal høres, inden Skat opkræver gæld.

En rapport i september anbefaler helt at skrotte det milliarddyre EFI, fordi systemet rummer så mange fejl. Ifølge Berlingske har leverandørerne af EFI selv advaret om problemerne.

September 2015: Skats problemer fortsætter. I midten af september kritiserer Statsrevisorerne Skat for syvende år i træk. Konklusionen er, at forvaltningen fortsat sejler. Særligt det, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer, får kritik. Skats problemer med it-systemet EFI har medført stigende restancer, hvilket har kostet staten mindst 1,3 milliarder kroner.

Statsrevisorerne gentager samtidig bekymringen for, om Skatteministeriet har styr på ejendomsvurderingerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00