Skipper får plads i Kontroludvalget

NAVNE: Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper kommer til at sidde med i Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, der også kaldes Kontroludvalget.

Pernille Skipper (EL) får plads i Kontroludvalget. 
Pernille Skipper (EL) får plads i Kontroludvalget. Foto: Facebook
Christian Juhl MølgaardAnne Justesen

Pernille Skipper (EL) kan som den første fra sit parti tage plads i Kontroludvalget.

Det skriver TV 2.

Enhedslisten har fået en plads i udvalget efter lodtrækningen i forbindelse med Folketingets åbning. Kontroludvalget har til formål at holde øje med forsvarets og politiets efterretningstjenester. 

Medlemmer af Kontroludvalget er pålagt tavshedspligt og kan derfor ikke bruge de oplysninger, de får om forsvarets og politiets efterretningstjenester til at diskutere tjenesternes rolle i den offentlige debat.

Men de regler ser Enhedslisten gerne ændret: 

"Hvis Kontroludvalgets medlemmer opdager noget, vil man kun kunne gå til justits- eller statsministeren. Og hvis de ikke vælger at reagere, så kan man ikke gøre noget. Det er et kæmpe demokratisk problem, og derfor vil vi selvfølgelig fortsat kæmpe for at ændre på reglerne og få et flertal for det. Men så længe der ikke er flertal for ændrede regler, så overholder vi selvfølgelig dem, der er," siger Pernille Skipper til TV 2.

Borgerlig bekymring
Flere borgerlige politikere har udtrykt bekymring for, at følsomme oplysninger nu vil blive delt med venstrefløjspartiet, der er kritisk overfor efterretningstjenesterne:

"Jeg er bekymret for, at de lækker ting i modstrid med reglerne. Eller lader oplysninger gå videre til de forkerte," har udenrigsordfører Søren Pind (V) eksempelvis sagt til TV 2.

Pernille Skipper afviser dog kritikken:

"Selvfølgelig kan Enhedslisten indgå i det parlamentariske arbejde, også når det indebærer en fortrolighed. Og det er da respektløst overfor vælgerne generelt, hvis man pludselig mener, at der er nogle partier, der er mindre stuerene end andre," siger hun til TV 2. 

Hvad er Kontroludvalget?
Udvalget vedrørende forsvarets og politiets efterretningstjenester - også kaldet Kontroludvalget - har til formål at holde øje med forsvarets og politiets efterretningstjenester.

Regeringen underretter udvalget om indholdet af de retningslinjer, der er gældende for efterretningstjenesternes virksomhed. Desuden holder regeringen udvalget orienteret om væsentlige omstændigheder af sikkerhedsmæssig karakter eller vedrørende udenrigspolitiske spørgsmål, som er af betydning for efterretningstjenesternes virksomhed. 

Udvalget skal blandt andet underrettes om indholdet af de retningslinjer, der gælder for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), ligesom udvalget skal underrettes forud for henlæggelse af væsentlige nye opgaver til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Udvalget består af fem folketingsmedlemmer, som er udpeget af de partier, som har sæde i Folketingets Præsidium. Udvalget vælger selv sin formand. Hvert medlem af udvalget kan indkalde til møde i udvalget, ligesom en drøftelse i udvalget kan finde sted efter ønske fra regeringen.

Udvalgets medlemmer og sekretær har tavshedspligt. 

Medlemmerne af kontroludvalget er nu formand Karsten Nonbo (V), næstformand Henrik Dam Kristensen (S), Zenia Stampe (R), Pia Kjærsgaard (DF) og nu Pernille Skipper. SF's Karina Lorentzen Dehnhardt mister sin plads i udvalget, da SF ikke længere har plads i Folketingets Præsidium. 

Dokumentation

Blå Bog: Pernille Skipper 
Født 10. juli 1984 i Aalborg

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Enhedslisten i Fyns Storkreds fra 15. september 2011.
Kandidat for Enhedslisten i Odense Østkredsen fra 2009.

Parlamentarisk karriere
Retspolitisk ordfører, socialordfører, grundlovsordfører fra 2011, forskningsordfører og videregående uddannelsesordfører 2011-13. Næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe fra 2011.

Uddannelse og erhverv
Cand.jur., Københavns Universitet, fra 2004 til 2011.

Kilde: Folketinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00