Skizofreni-test af fostre giver etiske problemer

ETIK: Forskerne kan nu undersøge fostre for anlæg til skizofreni, og flere sygdomme er på vej. Etisk Råd er bekymret.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

20. oktober er Etisk Råd klar med en række anbefalinger til, hvordan politikere, myndigheder og forældre skal håndtere dilemmaet med de stadig flere sygdomme, der kan udpeges på forsterstadiet.

Senest har forskere på Psykiatrisk Center Sct. Hans fundet en metode til at fastslå på fosterstadiet, om person har anlæg for at udvikle skizofreni.

"Det kan blive begyndelsen på, at vi kan begrænse antallet af folk, der skal lide af psykiske sygdomme," siger forskningschef Thomas Werge, Psykiatrisk Center Sct. Hans, til Jyllands-Posten.

Han peger på, at den del af de 20.000 danskere, der lider af skizofreni i dag, undlader at få børn af frygt for, at de også skal blive ramt af den uhelbredelige sygdom.

Hvordan skal man som forældre forholde sig til, at ens ufødte barn har 17 procents risiko for at udvikle en bestemt sygdom.

Peder Agger
Formand for Etisk Råd

Formand advarer
Formand for Etisk Råd, Peder Agger er helt på det rene med, at skizofreni er en meget alvorlig sygdom.

"Det er jo en frygtlig lidelse, og det kunne være dejligt, hvis man kan slippe for den. Men jeg synes nok, at man har et etisk dilemma, hvis man løser problemet ved at tage livet af dem, som man frygter kan få de lidelser, man vil undgå," siger Peder Agger.

Han peger også på, at andre eksperter advarer om, at blot fordi at et foster har anlæg for skizofreni, er det ikke sikkert, at barnet udvikler sygdommen.

"Men det grundlæggende problem er, at der er stadig flere sygdomme, hvor man med så og så mange procents sandsynlighed kan sige, at barnet på et tidspunkt i livet vil udvikle en bestemt lidelse," siger Peder Agger.

Er 17 procent farligt
Antallet af lidelser, der kan forudsiges på fosterstadiet, vil stige i takt med, at mere og mere af den menneskelige arvemasse bliver kortlagt.

Sker der ikke en regulering fra myndighedernes side, kan lægerne om i en ikke alt for fjern fremtid forelægge vordende forældre lange lister med lidelser, som deres kommende barn med forskellige sandsynligheder vil udvikle.

"Hvordan skal man som forældre forholde sig til, at ens ufødte barn har 17 procents risiko for at udvikle en bestemt sygdom. Og der bliver et utal af lidelser, man vil kunne teste for, og som forældrene så skal forholde sig til," siger Peder Agger.

Anbefalinger på vej
Hos Etisk Råd er man derfor ved at lægge sidste hånd på en række anbefalinger, som dog ikke internt er afstemt i rådet endnu. Anbefalinger, som både myndigheder og forældre kan bruge til at tage beslutninger.

"I sidste ende er det jo politikerne og myndighederne, der skal overveje, om de skal sætte en grænse for, hvilke sygdomme man bør undersøge. Man kunne jo tage de mest alvorlige og så ikke undersøge resten," siger Peder Agger, der peger på, at der er flere tilgange til problemstillingen.

"Man kunne jo også undersøge for alt og oplyse forældrene om alt, så er det dem, der skal beslutte sig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Winkel Agger

Professor emeritus, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
cand.scient. (Københavns Uni. 1966)

0:000:00