Skolereform gavner fritidslivet i København

UNDERSØGELSE: Mange foreninger mener, at skolereformen fører til medlemsnedgang blandt børnene – men nu viser det sig, at det faktisk forholder sig lige omvendt.

Frygten for, at skolereformen vil smadre foreningslivet og tvinge børn ud af idrætsforeningerne på grund lange skoledage, gøres nu til skamme i København.
Frygten for, at skolereformen vil smadre foreningslivet og tvinge børn ud af idrætsforeningerne på grund lange skoledage, gøres nu til skamme i København.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Frygten for, at folkeskolereformen med længere skoledage smadrer foreningslivet og tvinger børn til at droppe fritidsinteresserne, gøres nu til skamme. I hvert fald i København.

Det fremgår af en ny spørgeskemaundersøgelse, som Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har gennemført for at belyse medlemsudviklingen på børne- og ungdomsholdene i de københavnske foreninger efter implementeringen af skolereformen i august sidste år.

Påvirket af omtale
Undersøgelsen afslører nemlig store forskelle mellem den oplevede og den faktuelle medlemsudvikling. Det kan vidne om, at ”foreningerne er påvirket af den megen omtale, reformen har fået i medierne som værende en potentiel underminering af foreningslivet,” hedder det i undersøgelsen.

Overordnet viser undersøgelsen, at det går godt med medlemsudviklingen i de københavnske foreninger, og at foreningernes medlemstal tilsyneladende ikke er negativt påvirket af folkeskolereformen i det omfang, som landsdækkende undersøgelser har vist.

Fakta
248 foreninger har medvirket i den københavnske undersøgelse. Det svarer til cirka halvdelen af de foreninger, der har aktiviteter for børn i skolealderen.
Mange foreninger mener, at skolereformen vil medføre medlemsnedgang - men i realiteten har kun 12,5 pct. af dem mistet medlemmer, mens 38,3 pct. har fået flere medlemmer blandt de 5-16-årige. 
2,8 pct. af de foreninger, der har medvirket i undersøgelsen, peger på, at de længere skoledage, som skolereformen har medført, er én blandt flere faktorer, der har haft en negativ konsekvens for foreningernes aktivitetstider.
Cirka hver fjerde forening har et samarbejde med en skole på nuværende tidspunkt - eller har kontakt med en skole om det. Halvdelen af de skoler, der planlægger eller allerede har et samarbejde med en skole, har fået flere medlemmer - mens fem pct. har haft en medlemstilbagegang.

32,2 pct. af de 248 foreninger, der deltager i undersøgelsen, oplever, at de længere skoledage betyder, at de 5-16-årige ikke længere har tid og overskud til at gå i foreningen, og cirka hver fjerde forening oplever, at reformen har haft en negativ indflydelse på antallet at 5-16-årige medlemmer.

Anderledes billede
Men tallene viser et noget anderledes billede. Reelt har kun 12,5 pct. af foreningerne haft en nedgang i antallet af medlemmer, mens 38,3 pct. angiver at have haft en stigning. Næsten halvdelen svarer, at medlemstallet ikke har ændret sig i perioden.

 Tværtimod er der noget, der tyder på, at reformen kan være med til at skabe interesse for foreningslivet, så reformen altså bliver en styrke i forhold til foreningslivet.

Carl Chr. Ebbesen
Kultur- og fritidsborgmester (DF) i København

Samtidig afslører tallene også, at det generelt går bedst med medlemstallene blandt de foreninger, der allerede har et samarbejde med en skole.

Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Chr. Ebbesen (DF), glæder sig over, at frygten for, at skolereformen ville ødelægge fritidslivet, ikke viser sig at holde stik.

”Der er ikke noget, der tyder på, at det går den forkerte vej, og det er jeg glad for. Tværtimod er der noget, der tyder på, at reformen kan være med til at skabe interesse for foreningslivet, så reformen altså bliver en styrke i forhold til foreningslivet,” siger han.

Begunstiget
Borgmesteren medgiver, at man i København er begunstiget af, at byen vokser.

”Nogle foreninger har haft ventelister, og det er selvfølgelig også med til at påvirke tallene. Men det ændrer ikke på det forhold, at man generelt kan se, at der er flere, som ønsker at dyrke idræt, selv om man frygtede det modsatte,” siger Carl Chr. Ebbesen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)









0:000:00