Snit af meningsmålinger: Socialdemokratiet går tilbage

RISBJERGSNITTET: Siden januar har Socialdemokratiet mistet fire mandater og er nu tilbage på valgresultatet fra 2015. Støjberg-sagen rammer ikke Venstre, men rød blok står stadig til valgsejr, viser gennemsnit af meningsmålinger.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Morten Øyen

Vælgerne siver stille og roligt fra Socialdemokratiet. Siden januar har det gamle arbejderparti mistet, hvad der svarer til fire mandater i Folketinget, og er nu tilbage på valgresultatet i 2015.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Her står Socialdemokratiet til 47 mandater – det samme som ved valget - efter at have stået til 51 mandater, da året begyndte.

Året indledte Socialdemokratiet ellers med en kampagne, hvor partiformand Mette Frederiksen fortalte vælgerne, hvad hun mente, var den ”bedste danske opfindelse.” Svaret var ifølge Frederiksen: ”Danmark”.

Hele foråret har man haft kampagne med Mette Frederiksen i fokus, og hvor man taler direkte til Dansk Folkepartis vælgere med 'vi-skal-passe-på-Danmark'-retorik. Det burde egentlig være nogle af Socialdemokratiets stærkeste kort, men der ser ikke ud til at have virket.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, professor i statskundskab ved Københavns Universitet

”Hele foråret har man haft kampagne med Mette Frederiksen i fokus, og hvor man taler direkte til Dansk Folkepartis vælgere med 'vi-skal-passe-på-Danmark'-retorik. Det burde egentlig være nogle af Socialdemokratiets stærkeste kort, men der ser ikke ud til at have virket,” siger Kasper Møller Hansen.

Afspejler DF's kampform
Foråret bød også på et nyt socialdemokratisk principprogram – det syvende siden 1876. Og så udgav først Mattias Tesfaye og siden Kaare Dybvad fra den socialdemokratiske folketingsgruppe politiske debatbøger, der gav en masse omtale.

Den megen debat om paritets principper og kurs ser dog umiddelbart ikke ud til at have fået flere vælgere til at ville stemme på partiet.

”Meget tyder på, at Socialdemokratiets fremgang afspejlede de problemer, Dansk Folkeparti samtidig har haft. Nu hvor Dansk Folkeparti langsomt retter sig op igen, ser det ud til, at nogle de vælgere så også vender tilbage. Den bevægelse over midten kan afgøre valget,” siger Kasper Møller Hansen.

Det er fjerde måned i træk, at Dansk Folkeparti går frem i snittet af meningsmålinger. Dansk Folkeparti har dog stadig et hop op til niveauet fra valgdagen i 2015.

Støjberg-sag preller af
Statsministerpartiet Venstre er også stadig et stykke under valgresultatet, men partiet kan glæde sig over, at den aktuelle sag om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige ordre om at tvangsadskille mindreårige asylansøgere fra deres samlevere ikke har kostet vælgere.

”Støjberg er en af de absolut førende i Venstre, så man kunne godt have forventet, sagen ville have en effekt i meningsmålingerne. Det er dog sådan en sag, hvor man let kan tolke den efter politisk overbevisning – og så bliver det lidt ligegyldigt, at dem, som i forvejen ikke bryder sig om Inger Støjberg, bare råber det endnu højere. Det bekræfter mere, end det flytter vælgere,” siger Kasper Møller Hansen.

Samlet har blå blok hentet tre mandater over midten siden januar. Rød blok er dog stadig i front med 91 mandater, mens gennemsnittet af meningsmålinger giver 84 mandater til de borgerlige partier.

Læs hele artiklen på Altinget: christianborg, hvor du kan dykke ned i alle undertal. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00