Socialdemokraterne er blevet et akademiker-parti

SAMMENSÆTNING: Socialdemokraterne kan efter valget have en folketingsgruppe, hvor to ud af tre har gået på universitetet, og 18 af dem har læst statskundskab, viser prognose. Bekymrende, mener debattør.

Helle Thorning-Schmidt (S) er langt fra den eneste i gruppen, der har studeret statskundskab. Mogens Lykketoft er til gengæld den eneste, der har studeret økonomi. 
Helle Thorning-Schmidt (S) er langt fra den eneste i gruppen, der har studeret statskundskab. Mogens Lykketoft er til gengæld den eneste, der har studeret økonomi. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten ØyenCecilie Gormsen

Danmarks klassiske arbejderparti, Socialdemokraterne, kan efter valget have en folketingsgruppe, hvor to ud af tre har studeret på universitetet. Og af dem har 18 læst statskundskab.

Det viser en optælling baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste geografiske prognoser og Altingets vurdering af, hvilke kandidater fra Socialdemokraterne, der står til at blive valgt til Folketinget.

Bliver folketingsgruppen, som optællingen viser, er det bekymrende for Socialdemokraterne. Det mener samfundsdebattør og forfatter Lars Olsen, der i bogen ”Eliternes triumf” har beskrevet den ulige fordeling af den politiske magt mellem samfundets sociale grupper.

”Baggrunden behøver ikke betyde noget for, om man er en dygtig politiker. Men der er en erfaringsverden, som forsvinder, når det bliver den her akademiker-dominans,” siger Lars Olsen og peger på, at folk, der har en universitetsgrad, stadig udgør under ti procent af befolkningen som helhed.

0,2 procent i befolkningen
I den danske befolkning har omkring 0,2 procent af danskerne studeret statskundskab, mens det med de nuværende målinger vil være over 40 procent af Socialdemokraternes nye folketingsgruppe. Lars Olsen vurderer, at akademiker-dominansen hos ”statsministerpartierne” i Folketinget har konkret betydning for den førte politik.

(artikel fortsætter under graf)

Det er blandt andet nemmere for akademikerne end den faglærte at acceptere dagpenge- og efterlønsforringelser. Frygten for at miste dagpengene eller efterlønnen er nemlig en helt anden blandt den faglærte og dennes omgangskreds.

Jan Johansen (S) er en af de nuværende fem "klassiske" arbejdere i Socialdemokraternes 44-mandater store folketingsgruppe. Han har som specialarbejder og tillidsmand på Lindøværftet mærket bekymringen over politikernes reformer og mener, det er et problem, hvis partiet ikke formår at få folk fra arbejdspladserne til at stille op til valg.

”Vi kan ikke bare besætte alle pladserne med cand.scient.pol.er. For så får den gode, runde socialdemokrat ude fra arbejdspladserne det svært ved at se sig selv afspejlet i partiet,” siger Jan Johansen.

Jens Joel (S), der er kandidat i statskundskab, mener ikke, det er et problem med de mange akademikere i Socialdemokraternes folketingsgruppe.

”Jeg synes ikke, det er diskvalificerende at have en lang uddannelse eller ikke have en uddannelse. Vi socialdemokrater bliver forhåbentlig valgt på vores holdninger,” siger han.

---
Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, og se også sammensætningen af Venstres og Dansk Folkepartis nye folketingsgrupper her. (kræver abonnement)

Dokumentation

Sådan har vi gjort:

Optællingen er baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste geografiske prognoser og Altingets gennemgang og vurdering af Socialdemokraternes kandidater. Optællingen omfatter de 45 første kandidater, som Altinget vurderer kæmper om mandaterne. Optællingen tager kun højde for, om man har studeret på universitetet - ikke om man har færdiggjort universitetsgraden. Derfor dækker optællingen af statskundskab altså både de færdiguddannede cand.scient.pol.er, bachelorerne (BA scient.pol.) og de, som studerer statskundskab (stud.scient.pol.) eller ikke har færdiggjort uddannelsen.
Du kan se Altingets vurdering af Socialdemokraterne her.

Socialdemokraterne

Statskundskab
Ane Halsboe-Jørgensen, Anne Sina, Astrid Krag, Bjarne Corydon, Christian Rabjerg Madsen, Christine Antorini, Dan Jørgensen, Helle Thorning-Schmidt, Jens Joel, Jesper Petersen, Lea Wermelin, Maja Panduro, Nicolai Wammen, Ole Hækkerup, Pernille Rosenkrantz-Theil, Simon Kollerup, Thomas Jensen, Yildiz Akdogan

Øvrige akademikere
Anne Paulin, Henrik Sass Larsen, Kirsten Brosbøl, Mette Frederiksen, Mette Gjerskov, Mette Reissmann, Mogens Lykketoft, Nick Hækkerup, Peter Hummelgaard, Rasmus Horn Langhoff, Rasmus Prehn, Trine Bramsen

Andre fag
Annette Lind, Benny Engelbrecht, Bjarne Laustsen, Carsten Hansen, Erik Christensen, Flemming Møller Mortensen, Karen Klindt, Karin Gaardsted, Leif Lahn, Lennart Damsbo-Andersen, Magnus Heunicke, Mattias Tesfaye, Mogens Jensen, Orla Hav, Troels Ravn


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Olsen

Journalist, forfatter, foredragsholder
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1983)

0:000:00