Socialdemokraterne vil beskytte DR og licensen

INTERVIEW: Danmark skal have en stærk public service-station som DR, mener Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen, efter en sommer med voldsom debat om et opgør med DR. Senest har finansminister Claus Hjort Frederiksen kastet sig ind i diskussionen med hård kritik af DR.

Socialdemokraterne står fast på sit grundlæggende synspunkt om, at Danmark skal have en stærk, offentlig public service-station, understreger Mogens Jensen.
Socialdemokraterne står fast på sit grundlæggende synspunkt om, at Danmark skal have en stærk, offentlig public service-station, understreger Mogens Jensen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Bjørn MøllerCecilie Gormsen

Liberal Alliance har blæst til kamp mod ”tvangsopkrævning” af tv-licensen, regeringen med kulturminister Bertel Haarder (V) i spidsen bebuder en indsats for et ”fokuseret og kvalitetsbårent” DR og senest har også finansminister Claus Hjort Frederiksen kastet sig ind i debatten med hård kritik af DR. Socialdemokraterne vil derimod beskytte DR og den omdiskuterede licens mod store politiske indgreb.

Den socialdemokratiske udmelding kommer efter en sommer med voldsom debat og borgerlige politiske markeringer om et opgør med DR og tv-licensens fremtid – bl.a. på baggrund af en meningsmåling i Jyllands-Posten, der viste, at et flertal af danskerne ønsker frihed til at vælge, hvad de skal betale for hos DR.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, understreger, at Socialdemokraterne ”ikke er til salg” med sit grundlæggende synspunkt om, at Danmark skal have en stærk, offentlig public service-station som DR.

”Der står jo det, der står, i regeringsgrundlaget – men virkeligheden er jo også, at vi har et medieforlig, der først udløber 1. januar 2019, og det holder vi os til. Så hvis der skal laves grundlæggende om på noget, så er det jo noget, vi skal være enige om,” siger Mogens Jensen.

Vi HAR jo valgfrihed. Vi betaler jo netop et abonnement, som giver mulighed for at vælge lige præcis det, man gerne vil have. 

Mogens Jensen
Medieordfører for Socialdemokraterne

DR sikrer sammenhængskraft

Torsdag retter finansminister Claus Hjort Frederiksen en hård kritik af DR, og siger blandt andet til Politiken, at man "er nødt til at sikre, at Danmarks Radio ikke fuldstændigt kvæler, hvad der er af medietilbud". Han vil dog ikke nærmere ind på, hvilken størrelse, han mener, er passende for DR.

”Men jeg synes, det er en relevant problemstilling, og man er nødt til at tage fat på den diskussion, for det er godt tre milliarder kroner af skatteydernes penge, som vi lægger i Danmarks Radio,” siger han

Selv om Socialdemokraterne står fast på, at der skal værnes om DR, tilføjer Mogens Jensen dog også, at der kan være ting, som det kan være fornuftigt at justere på.

”Og her er vi da villige til at se på, hvad kulturministeren måtte komme med,” siger han.

”Med den medieudvikling, vi har, er det at have en national medieinstitution, hvor vi i fællesskab er med til at sikre et uafhængigt indhold meget vigtigt. Det er noget af den sammenhængskraft, vi har tilbage – og hvis ikke den er der, så forsvinder noget af den danske model,” understreger Mogens Jensen.

Udtalelserne kommer i kølvandet på, at Liberal Alliance netop har bebudet en ”frihedskamp” mod statens stramme styring af borgernes liv – herunder et opgør med licensen til DR og indførelse af frihed til borgerne til selv at vælge, hvad de vil se og betale for.

Den forkerte vej at gå
”Liberal Alliances mål er på mange måder at afvikle den danske model. Det er at gå væk fra fælles finansiering af velfærdsgoder, og det mener jeg bestemt ikke er til gavn for Danmark og den danske model – slet ikke når det kommer til at sikre, at vi har et godt og uafhængigt og kvalitetsbetonet medie. Det er simpelthen den forkerte vej at gå. Man skal bare prøve at være i et land, hvor man ikke har public service-medier, eller hvor de fylder meget lidt. Det er skod, meget af det man kan se af medier,” siger den socialdemokratiske medieordfører.

”Den danske model – eller den nordiske – er jo netop kendetegnet ved at have stærke public service-medier. Det er en grundkerne, og kulturpolitisk mister vi en masse muligheder for at give danskerne et ordentligt kulturindhold, hvis vi gør op med det,” siger han.

Vi har jo valgfrihed
Argumenterne om at borgerne bør have friheden til selv at vælge, hvilke medier de vil betale for, er han sådan set enig i. Men ikke lige på den måde, som Anders Samuelsen og partifællerne i Liberal Alliance forstår det. For han mener ikke, at licensen til DR skal omlægges til en frit-valgs-ordning med særlige abonnementsmuligheder. Derimod mener han, at der allerede er valgfrihed.

”Vi HAR jo valgfrihed. Vi betaler jo netop et abonnement, som giver mulighed for at vælge lige præcis det, man gerne vil have. Vi betaler for at have valgfrihed mellem at vælge mellem flere kanaler. Jeg ved godt, at der er nogen, der anfægter, at de skal betale til DR 2, når de kun ser DR 1, men så må jeg minde om, at for bare 10 år siden var der kun DR og TV 2. Det er jo netop DR, der har skabt valgfriheden inden for det samme licensbeløb. DR's licens er jo ikke blevet forhøjet politisk i mange år, kun dét, der følger inflationen,” siger Mogens Jensen.

Licensbetalerne får mere for pengene i dag
Han fremhæver bl.a., at danskerne for licensen har mulighed for at se to børne-tv-kanaler, ”der er et uvurderligt tilbud til børnefamilierne”, og som kan konkurrere med Disney og andre internationale aktører.

”Så for den samme licens får du altså i dag seks tv-kanaler, hvor du tidligere havde to, og 13 radiokanaler – hvis altså du har en DAB-radio. At vi har det – og ikke finansierer det med en tilvalgsordning – betyder, at vi kan have det brede indhold, som mange danskere vil have og skal have, og det smalle indhold, som er vigtigt, fordi det er med til at højne kvaliteten af medieindholdet i samfundet,” siger Mogens Jensen.

At Liberal Alliance i sin værdikamp argumenterer med valgfriheden for det enkelte individ, tillægger han i øvrigt ikke den store betydning.

”Når de er så optaget af det her, så handler det jo også om, at de gerne vil give mere plads til de kommercielle medier. Men vi kan jo bare se, hvordan udviklingen har været. De tjener allerede kassen i Danmark. Der er et marked, der fungerer. Derfor ser jeg ingen som helst grund til at begynde at ødelægge vores public service, når der nu er plads til begge dele,” understreger den socialdemokratiske medieordfører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00