Debat

Søren Pind: Kvalitetsjagten på den gode uddannelse er skudt i gang

DEBAT: Partierne har indgået en bred politisk aftale om et nyt bevillingssystem, der skal få de videregående uddannelser til at fokusere mere på kvalitet og jobudsigter – det er godt politisk håndværk, skriver Søren Pind.

I Danmark skal leve af uddannelser af høj kvalitet, der er rettet mod morgendagens marked og virke, skriver Søren Pind.
I Danmark skal leve af uddannelser af høj kvalitet, der er rettet mod morgendagens marked og virke, skriver Søren Pind.Foto: Polfoto/Ida Munch
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Pind
Uddannelses- og forskningsminister

Danmark har brug for fagligt stærke uddannelser, der fremmer ånd, viden og kritisk sans og giver den enkelte det bedst mulige fundament for et virksomt liv. Derfor har alle partier i Folketinget indgået en bred politisk aftale om et nyt bevillingssystem, der skal få de videregående uddannelser til at fokusere mere på kvalitet og jobudsigter. Det er progressive tiltag i et system, der kun har haft øje for, hvor mange studerende der kommer igennem, fordi alt var finansieret med taxametertilskud per studerende.

For mig er kvantitet ikke et mål i sig selv. Vi har brug for uddannelser på et højt fagligt og dannelsesmæssigt niveau, der er til gavn for både den studerende og for samfundet.

I Danmark kan alle tage en uddannelse betalt af det offentlige og få SU oveni. Det er en central politisk prioritering, som hele Folketinget står bag – og som vi alle tager som en selvfølge, men reelt er en model, man ser i få andre lande. Det betyder selvsagt, at vi bruger mange penge fra den fælles kasse på uddannelse – 13 milliarder kr. om året på de videregående uddannelser, og hertil kommer udgifterne til SU, som er endnu højere. Vi skal sørge for, at de penge bliver brugt bedst muligt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det nuværende bevillingssystem er skævt, fordi bevillingerne alene afhænger af, hvor mange studerende der kommer igennem, uden blik for om der er arbejde til dem, og om uddannelsen har den nødvendige kvalitet. Det duer ikke.

Søren Pind

Det nuværende bevillingssystem er skævt, fordi bevillingerne alene afhænger af, hvor mange studerende der kommer igennem, uden blik for om der er arbejde til dem, og om uddannelsen har den nødvendige kvalitet. Det duer ikke. Med den nye brede aftale får vi et system, der belønner uddannelser, der har høj kvalitet, og hvor den studerende kommer i arbejde, når deres studier er færdige. Aftalen giver også bedre mulighed for uddannelsestilbud uden for de store byer, og den giver uddannelsesinstitutionerne et højere grundtilskud og dermed mere frihed til selv at prioritere.

Jeg blev uddannelses- og forskningsminister for et år siden, og jeg har fra dag et været optaget af kvaliteten i uddannelserne. Det ligger mig på sinde, at vores unge bliver så dygtige som muligt inden for den livsbane, de har valgt. At datamatikeren, pædagogen og biologen får god undervisning på et højt fagligt niveau. Samtidig skal alle 275.000 studerende gerne komme ud som selvstændige, kritiske og engagerede medborgere.

Lad mig samtidig slå fast, jeg tror også, vi vil se virksomhederne efterspørge kandidater fra humaniora.

Søren Pind

Vi ved desværre for lidt om, hvordan det står til. Derfor har jeg sat gang i en kvalitetsjagt, hvor jeg taler med studerende, undervisere, ledelser og politikere om, hvad der er god kvalitet i uddannelserne, og hvordan vi kan skabe endnu bedre uddannelser fremover. De efterlyser mere fokus på den gode undervisning, mere feedback til studerende, bedre anvendelse af ny teknologi i undervisningen og meget mere.

Det er svært at måle kvaliteten i uddannelserne. Men det er jo netop her, vi politikere skal træde til og insistere. Og det har vi så gjort. Med den nye bevillingsaftale har vi opnået et gennembrud. I 2018 vil vi for første gang måle kvaliteten af de videregående uddannelser. Vi kommer til at bruge de bedste metoder, der findes, baseret på den forskningsmæssige viden, vi har.

Det er ikke tilfredshedsundersøgelser, men velafprøvede, forskningsbaserede målinger, der f.eks. afdækker, om de studerende er motiverede og oplever et læringsmiljø med støtte fra medstuderende og engagerede undervisere. Det kan man måle, og det gør man hvert år på flere end 500 uddannelsesinstitutioner verden over.

Nu kommer Danmark også med, og vi bygger på de erfaringer, der allerede er høstet. På Helsinki Universitet i Finland har de udviklet en kvalitetsmåling, som også har været afprøvet på Aarhus Universitet. Kvalitetsudvalget – et ekspertudvalg om de videregående uddannelser – gennemførte en kvalitetsmåling på de videregående uddannelser i 2014 på baggrund af en velunderbygget amerikansk undersøgelsesmodel. I løbet af de næste år vil vi udvikle en model, der passer på danske forhold, og som trækker på erfaringer fra andre lande og tidligere målinger herhjemme.

Med den nye bevillingsreform er vi også progressive i vores insisteren på, at vi skal orientere de videregående uddannelser mod jobmarkedet. Det er ulykkeligt, når unge har gjort sig umage og knoklet for at få viden og kompetencer, og de så ikke kan bruge dem, når de er færdige, fordi der ikke er et arbejdsmarked, der har brug for dem. Det vil vi undgå.

Vi kan ikke præcist forudsige, hvilke uddannelser der er brug for på meget lang sigt, men vi kan tage bestik af det, vi ved her og nu. Og lad mig samtidig slå fast, jeg tror også, vi vil se virksomhederne efterspørge kandidater fra humaniora. Med teknologien og automatiseringen bliver der brug for mennesker, der er kreative, kan løse problemer og kan opbygge relationer. Det skal uddannelserne også orientere sig imod.

Den nye bevillingsreform er en bred politisk aftale, hvor vi gennem mange gode samtaler og ægte kompromiser er kommet frem til en fælles løsning, der ruster vores studerende og vores land endnu bedre til fremtiden. Jeg vil tillade mig at kalde det et eksempel på godt politisk håndværk. Det er netop min opgave, sammen med de andre folkevalgte på området, at drive den udvikling, så både samfundet og de studerende får mest gavn af de penge, vi bruger på de videregående uddannelser.

Vi kommer til at fokusere mere på kvalitet i de kommende år. Jeg kommer til løbende at tale med de andre partier om, hvordan vi kan styrke den. Hvordan vi kan give studerende flere faglige tilbagemeldinger på deres arbejde, og hvordan vi bedre kan bruge ny teknologi til at understøtte læringen.

Som politikere skal vi have modet til at sætte spørgsmål ved og forbedre de systemer, der er i dag. For selvfølgelig skal pengestrømmen ændres, i takt med at vi som samfund ændrer os. Med den her aftale har vi skabt forandringer, der betyder noget. Viden og kompetencer er det, vi i Danmark skal leve af, derfor skal vi have uddannelser af høj kvalitet, der er rettet mod morgendagens marked og virke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00