Soldater ønsker så få kampfly som muligt

KAMPFLY: Køb så få kampfly som muligt, lyder budskabet fra flere soldater­organisationer. De peger på, at man er nødt til at se på forsvarets opgavemængde. 

Foto: DIBYANGSHU SARKAR/Scanpix
Cecilie Gormsen

Beslutningen om, hvilke kampfly Danmark skal investere i, rykker nærmere og nærmere. Og alt imens lyder der ønsker og vurderinger fra både politikere, soldater og fagfolk til, hvor mange kampfly Danmark bør investere i. 

Nu melder flere soldaterorganisationer sig ifølge Berlingske på banen og opfordrer politikerne på Christiansborg til at købe så få som muligt. Der er nemlig tale om en kolossal milliardinvestering, og derfor er det vigtigt for soldaterne, at opgaver og budgetter flugter.

Konservative har været ude og kræve mindst 30 nye kampfly, og mange gætter på et antal deromkring - måske lidt færre. Men kampflyene må ikke æde hele forsvarets økonomi, lyder det fra Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel og Korporalforening (HKKF).

"Men vi er nødt til at sikre, at vi ikke køber ét eneste kampfly mere end strengt nødvendigt. Jeg har hørt tallet 24 nævnt ved flere lejligheder, og kan det fungere med 18 kampfly, er det fint med mig. For vi har ingen forhåbninger om, at forsvaret kan komme valsende over i Finansministeriet om fem år og bede om ekstra milliarder. Alene ét fly fra eller til betyder noget, vi kan faktisk købe meget for én milliard kroner," siger Flemming Vinther til Berlingske.

Han får opbakning til sit budskab fra den største militære fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS).

Forsvarsministeriets kampflykontorskulle angiveligt have afleveret sin evaluering af de tre kampfly-kandidater til regeringen, og det betyder, politikerne i den kommende tid kan begynde forhandlingerne om antal, type og finansiering.

Her konkurrerer Lockheed Martins F-35, også kaldet Joint Strike Fighter, Airbus' Eurofighter Typhoon og Boeings Super Hornet, der kan ses på reklamesøjle rundt omkring i bybilledet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00