Splid i blå blok om gymnasieopdeling

OPDELING: På Langkaer Gymnasium i Aarhus er de nye 1. g’ere opdelt, så de etnisk danske elever går i nogle få klasser, mens resten er rene indvandrerklasser. Initiativet deler vandene i regeringen og blå blok.

<b></b>I 2007 blev&nbsp;Mahmoud Halloum med sine 17 år&nbsp;den yngste student fra Langkaer Gymnasium. Hvis han var begyndt i dag, havde han ikke&nbsp;gået i klasse med nogle etnisk danske elever.<br>
I 2007 blev Mahmoud Halloum med sine 17 år den yngste student fra Langkaer Gymnasium. Hvis han var begyndt i dag, havde han ikke gået i klasse med nogle etnisk danske elever.
Foto: Flemming Krogh/Scanpix
Frederik Tillitz

I et forsøg på at holde på de få tilbageværende etnisk danske elever har Langkaer Gymnasium ved Aarhus opdelt de nye 1. g’ere efter etnicitet.

Beslutningen skyldes, at andelen af etnisk danske elever er raslet ned de seneste år. I 2007 var der 25 procent elever med anden etnisk baggrund end dansk på gymnasiet. Nu er der 80 procent i den årgang, der lige er startet efter sommerferien.

Rektor Yago Bundgaard mener ikke, at der rent juridisk er problemer ved at fordele efter etnicitet. Han påpeger, at det er helt normalt at skele til for eksempel køn, når man sammensætter klasserne.

"Jeg henholder mig egentlig bare til gymnasiebekendtgørelsen, hvor der står, at det er rektor, der suverænt står for at lave hold- og klassedannelse. Det er det, jeg gør," siger Yago Bundgaard til Jyllands-Posten.

Han har ifølge DR Nyheder opdelt skolens elever efter danskklingende efternavne.

"Men det er den mindst ringe af de idéer, jeg har at vælge imellem," siger rektoren.

Trane: Problemer med ghettogymnasier
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby erkender, at der er problemer med såkaldte ”ghettogymnasier”.

Om klasseopdelingen efter etniske kriterier udtaler hun, at det er rektor, der har ansvaret for klassedannelsen, og at det er i orden at tage pædagogiske hensyn.

”Det siger sig selv, at man ikke må opdele klasserne ud fra usaglige hensyn. Det være sig elevernes hårfarve, hudfarve eller etnicitet”, siger hun til DR Nyheder.

Ellen Trane Nørby har bedt rektoren af Langkaer Gymnasium om en redegørelse.

Støjberg: Jeg havde gjort det samme
Men der er uenighed blandt ministrene i regeringen. Inger Støjberg er direkte uenig med sin ministerkollega og har på Facebook erklæret sig enig i rektorens beslutning.

”Det har ikke et hak med apartheid at gøre. Det er et spørgsmål om, at danske elever selvfølgelig skal gå i en klasse, hvor man kan have et helt almindeligt dansk ungdomsliv med alt, hvad det indebærer,” skriver hun på sin Facebook-side.

LA: Kan man bare ikke
I Liberal Alliance er man direkte imod rektorens beslutning. Integrationsordfører Merete Riisager siger til TV 2 News:

”Det kan godt være, det er rationelt ud fra rektorens verden, men det går bare ikke. Man kan ikke skille elever efter etnicitet. Det er et helt forfærdeligt signal at sende til de unge mennesker,” siger hun.

Merete Riisager mener, at rektoren kan lære meget af det amerikanske skolesystem, hvor alle bliver præsenteret for amerikansk lov og værdier som ligeværdige amerikanere.

DF: Integrationen har slået fejl
I DF fokuserer man på den fejlede integration og på de børn, som ifølge gymnasieordfører Marie Krarup er vanskelige at integrere i det danske skolesystem.

”Når man gør det her, så skal der råbes ud over tagene, at integrationen har slået fejl, og der skal gøres noget ved det her. Vi skal have en ny og anderledes indvandrerpolitik,” siger hun til TV 2 News og fortsætter:

”Det kan simpelthen ikke passe, at der kommer elever som er 15-16 år gamle, som ikke kan undervises sammen med danske elever. De har boet i Danmark i mange år, og de har gået i dansk folkeskole. Det er en katastrofe, at det ikke er lykkedes,” siger hun.

Hun mener, at vi skal bedre til at stille de samme krav til børn af anden etnicitet end dansk som til etnisk danske børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00