Spørg om retsforbeholdet - Arbejder Europol sammen med lande uden for EU?

BREVKASSE: For at hjælpe vælgerne med at manøvrere i debatten om den forestående folkeafstemning om det danske retsforbehold svarer Altingets EU-redaktør frem mod afstemningen på spørgsmål fra læserne. 

Frem til 3. december svarer Altinget på spørgsmål om retsforbeholdsafstemningen.
Frem til 3. december svarer Altinget på spørgsmål om retsforbeholdsafstemningen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rikke Albrechtsen

Spørgsmål fra Per:
Hej Altinget
Hvordan forholder det sig med andre lande uden for EU og samarbejdet med Europol?
Arbejder man ikke sammen med andre lande uden for EU?

 

Kære Per
Rikke AlbrechtsenEuropol er et EU-agentur, men arbejder sammen med en række lande, der ikke er medlemmer af EU. Det gælder Unionens nabolande som Island, Norge, Schweiz og landene på Balkan, men der er også partnerlande i helt andre verdensdele som Australien, Canada, USA og Colombia.

Disse lande har såkaldte operationelle aftaler med Europol. Aftalerne lægger rammerne for samarbejdet mellem de enkelte lande og Europol og definerer, hvordan de hver især kan trække på EU’s politisamarbejde i forbindelse med konkrete efterforskninger, fælles undersøgelsesteam, adgang til strategiske analyser, uddannelse med mere. Aftalernes indhold varierer fra land til land. Det særlige for dem er, at de giver adgang til, at der kan udveksles oplysninger om personer mellem Europol og partnerlandene. Men de kan altså ikke sammenlignes med et fuldt medlemskab af Europol.

Fakta
Om Altingets brevkasse
3. december skal vi stemme om, hvorvidt det nuværende retsforbehold skal erstattes af en såkaldt tilvalgsordning. Det er et kompliceret spørgsmål. 

Derfor har Altinget åbnet en brevkasse, hvor vores EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, frem til afstemningen vil svare på læsernes spørgsmål om, hvad vi egentlig skal stemme om. 

Send dit spørgsmål til: [email protected]

Vi kan desværre ikke love at svare på alle spørgsmål.

Europol har også en række såkaldte strategiske aftaler med landene Bosnien-Herzegovina, Rusland, Tyrkiet og Ukraine, hvor der kan ydes operationel, strategisk eller teknisk støtte. Men de aftaler tillader ikke udveksling af personoplysninger.

Europol har også indgået aftaler med det internationale politisamarbejde, Interpol, samt FN’s Kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) samt Verdenstoldorganisationen (WCO).

Det tager ifølge EU’s Ministerråd i gennemsnit 14 måneder at forhandle de strategiske aftaler, mens de tungere operationelle aftaler som den med Norge tager cirka tre år at få på plads.

Du kan finde en liste over landene og se deres aftaler her.

 

Venlig hilsen 

Rikke Albrechtsen
Altingets EU-redaktør

 

Du kan også skrive til brevkassen. Send dit spørgsmål til [email protected].
Du kan læse svar på tidligere spørgsmål her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00