Forhandling om ældres boligydelse trækker ud

BOLIGYDELSE: Finansministeren har endnu ikke lukket hullet i finansloven, efter Dansk Folkeparti trak stikket på boligydelsespakken. S undrer sig.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har stadig ikke fået en aftale på plads, der kan lukke det hul, som aflysningen af boligydelsespakken efterlod i finansloven. <br>
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har stadig ikke fået en aftale på plads, der kan lukke det hul, som aflysningen af boligydelsespakken efterlod i finansloven.
Mads Bang

Regeringen mangler stadig at fylde hullet i finansloven, efter Dansk Folkeparti tvang regeringen til at droppe en milliardbesparelse på de ældres boligydelse.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, er forundret over, at regeringen endnu ikke har fundet den finansiering, som der lægges op til i den aftale, som op til jul pillede boligydelsespakken ud af finansloven.

”Det skulle være på plads inden Grundlovsdag, men det var åbenbart ikke i 2016,” siger Benny Engelbrecht.

Han konstaterer, at det må være op til de fire partier bag finansloven at få en løsning på plads, som rækker ud over at tage penge fra reservemidlerne i finansloven. Benny Engelbrecht er dog mest optaget af, hvad der kommer ud af forhandlingerne.

Fakta
Præcisering af finansloven
Aftalen om at præcisere finansloven fra december nævner specifikt, at der skal spares på boligydelsen.

Boligydelsespakken
I lyset af, at der er rejst en række spørgsmål vedrørende konsekvenserne af den i finanslovsaftalen skitserede ændring af reglerne for boligydelsen, er parterne enige om at trække lovforslaget tilbage, for at der kan gives tilstrækkelig tid til at få afklaret de udestående spørgsmål. I forlængelse heraf er aftaleparterne enige om, at der indbudgetteres en negativ budgetregulering med et ændringsforslag til FFL 2016, der svarer til provenuet for boligydelsespakken. Parterne er enige om at søge at udmønte budgetreguleringen inden for boligydelsesområdet i foråret 2016 på baggrund af et oplæg fra regeringen.

”Der er ikke stor åbenhed om, hvem der skal betale, herunder om det fortsat er pensionisterne,” siger Benny Engelbrecht.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke kommentere de konkrete forhandlinger over for Altinget.

Der er ikke stor åbenhed om, hvem der skal betale, herunder om det fortsat er pensionisterne.

Benny Engelbrecht (S)
Socialdemokraterne

"Forhandlingerne pågår fortsat, og i respekt for de medvirkende parter ønsker jeg ikke at kommentere indholdet. De konkrete drøftelser tager vi ved forhandlingsbordet," skriver Claus Hjort Frederiksen i en skriftlig kommentar.

DF: ”Vi ser på huslejen”
Det var Dansk Folkeparti, som i december ikke kunne støtte den aftale, partiet havde lavet med regeringen. Derfor blev aftalen trukket tilbage og erstattet af en hensigtserklæring om at finde pengene i år. I maj meldte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, så ud, at partiet ikke vil være med til at skære i pensionisternes boligydelse.

”Det med at finde penge på pensionisternes boligydelse, det kan han godt glemme,” lød det dengang fra Kristian Thulesen Dahl med adresse til finansministeren.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, fortæller, at der stadig forhandles om løsninger, men Dansk Folkeparti afviser altså at skære i boligydelsen.

Han forklarer, at målet nu er at finde besparelserne ved at få nedbragt huslejen i de dyre ældre- og plejeboliger. På den måde vil udgiften til boligydelse også kunne nedbringes, men mere indirekte.

”De høje huslejer er problemets kerne, ikke boligydelsen,” siger René Christensen.

Det er et mere langsigtet arbejde at få presset huslejerne ned, og det er ifølge René Christensen endnu uklart, hvor store besparelser, der kan hentes på den måde.

Han mener, at det er for tidligt at tage hul på, hvor pengene skal findes, hvis det ikke kan lade sig gøre på boligydelsesområdet.

”Vi må se, hvor langt vi kan komme med huslejerne, og så må vi tage den derfra, hvor resten skal findes,” siger René Christensen, som understreger, at der skal findes en løsning.

”Det forsvinder ikke af sig selv,” konstaterer DF-ordføreren.

Et forhandlingsmøde om boligydelsen tirsdag blev aflyst, og der er på nuværende tidspunkt ikke planer om et nyt møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00