Statsministeren blander sig i omstridt debat: "Jeg anser det ikke som en begrænsning af ytringsfriheden"

Mette Frederiksen bryder tavsheden i debatten om koranafbrændinger. Regeringens forslag om at forbyde afbrændingerne begrænser ikke ytringsfriheden, understreger hun.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Efter flere dage med intens politisk debat om koranafbrændinger tager statsminister Mette Frederiksen for første gang bladet fra munden.

I en interviewrække, hvor hun blandt andet har talt med Weekendavisen, Go’ aften Live og Aftenshowet, fastslår statsministeren, at hun ikke regner bogafbrændinger som en central del af den danske ytringsfrihed.

"Jeg anser det ikke som en begrænsning af ytringsfriheden, at du ikke kan brænde andres bøger," siger hun til Weekendavisen.

Bogen i sig selv er et meget stærkt symbol på det frie samfund.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Over for TV2-programmet Go’ aften Live uddyber hun, at det er vigtigt at værne om bogen og andres ord.

"Bogen i sig selv er et meget stærkt symbol på det frie samfund. Derfor bryder jeg mig ikke om, at man brænder dem," siger hun.

Regeringens forslag om at forbyde koranafbrændinger i specifikke situationer har vakt stor politisk debat. En næsten samlet opposition beskylder regeringen for at spille hasard med den danske ytringsfrihed.

I den forbindelse gør statsministeren dog opmærksom på, at ytringsfriheden i mange tilfælde bliver begrænset.

"Der er over 400 steder i dansk lovgivning, der begrænser eller indskrænker vores ytringsfrihed. Det er de spilleregler, vi har defineret i vores demokrati. Vi mener så, at der skal være en spilleregel mere," siger hun til TV2.

Desuden henviste Mette Frederiksen flere gange i tv-interviewet til, at hendes parti, Socialdemokratiet, var det eneste, der i 2017 stemte imod en afskaffelse af blasfemiparagraffen. Afskaffelsen af den omstridte paragraf lovliggjorde blandt andet afbrændinger af hellige bøger.

I øjeblikket undersøger embedsfolk i Justitsministeriet, hvordan man lovteknisk kan forbyde koranafbrændinger. Herefter vil regeringen præsentere et udspil.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00