Satspuljepartier enige om plan mod radikalisering

DOKUMENTATION: Tirsdag middag har regeringen og partierne bag satspuljen landet en bred politisk aftale mod radikalisering. Aftalen udmønter 60,9 millioner kroner til indsatsen mod radikalisering og ekstremisme. 

Med socialminister Manu Sareen (R) i spidsen præsenterede regeringen og partierne bag satspuljen tirsdag middag en plan mod radikalisering og ekstremisme.  
Med socialminister Manu Sareen (R) i spidsen præsenterede regeringen og partierne bag satspuljen tirsdag middag en plan mod radikalisering og ekstremisme.  Foto: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Anne Justesen

Regeringen og satspulje-partierne er enige om en styrket indsats mod radikalisering og ekstremisme.

Med satspuljeaftalen for 2014 blev der afsat en økonomisk ramme på 60,9 millioner kroner til at styrke forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Det er de penge, som partierne nu er enige om at udmønte.

Aftalen skal forebygge radikalisering af unge samt hjælpe personer med at komme ud af ekstremistiske netværk. Samtidig indeholder aftalen også strafferetlige tiltag.

"Angrebet på Charlie Hebdo og andre forfærdelige angreb de seneste år understreger, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at unge ikke kommer derhen, hvor de er klar til at begå terror. Kun ved at vi griber tidligt ind, kan vi forebygge, at unge bliver suget ind i radikale miljøer. Bl.a. skal fagfolk i lokalsamfundene klædes langt bedre på," siger socialminister Manu Sareen (R) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det handler ikke om, at alle nu skal lege spioner og spotte terrorister. Men om at skabe en større forståelse for og opmærksomhed på unge, der f.eks. begynder at opføre sig anderledes, for det kan være et signal om radikalisering."

Det handler ikke om, at alle nu skal lege spioner og spotte terrorister. Men om at skabe en større forståelse for og opmærksomhed på unge, der fx begynder at opføre sig anderledes, for det kan være et signal om radikalisering.

Manu Sareen (R)
Socialminister

Opkvalificering i kommunerne
Der bliver oprettet et landsdækkende mentorkorps, hvor kommunerne kan hente hjælp. Kommuner med særlige udfordringer kan tilkalde et nationalt udrykningsteam med medarbejdere fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Socialstyrelsen. Desuden er det forventningen, at 3.000 fagfolk i kommunerne vil blive opkvalificeret de næste fire år.

Samtidig vil der i højere grad blive samarbejdet med forældre og pårørende i blandt andet udsatte boligområder. Der oprettes desuden en national hotline, hvor bekymrede kan ringe og få rådgivning, hvis de oplever tegn på radikalisering.

"Jeg er glad for, at vi nu er blevet enige om en fornuftig fordeling af midlerne. Og jeg er særligt tilfreds med, at der er blevet prioriteret midler til PET og Kriminalforsorgens exit-indsatser for at få folk ud af de radikaliserede miljøer. Vi skal stoppe fødekæden til de ekstremistiske miljøer, og vi skal sætte massivt ind, for at unge ikke bliver radikaliserede og ender med at tage ned for at deltage i konflikten i Syrien og Irak," siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Alle partier undtagen Enhedslisten er med i aftalen. 

Læs om alle initiativerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00