Statsrevisorerne uddeler skarpeste kritik: "Uset dårlig forvaltning"

KVOTESAG: Statsrevisorerne uddeler deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriet, der ifølge formand Peder Larsen har udøvet "hidtil uset dårlig forvaltning". 

Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriministerposten som konsekvens af kvotekonge-skandalen. Nu udtaler Statsrevisorerne skarp kritik af ministeriets forvaltning. 
Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriministerposten som konsekvens af kvotekonge-skandalen. Nu udtaler Statsrevisorerne skarp kritik af ministeriets forvaltning. Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Daniel Bue Lauritzen

Statsrevisorerne udtaler onsdag eftermiddag deres absolut skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoterne. 

"Statsrevisorerne påtaler skarpt, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskerikvoterne har været uprofessionel og helt utilstrækkelig. Forvaltningen har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få fiskere," skriver de i beretningen

Statsrevisorernes påtale kommer, efter at Rigsrevisionen i dag har offentliggjort en yderst kritisk rapport om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af liberaliseringen af fiskekvote-systemet.

Den rapport giver anledning til, at Statsrevisorerne uddeler den absolut skarpeste af de ni grader af kritik, der arbejdes med:

"Det er nødvendigt, fordi vi har haft en hidtil uset dårlig forvaltning omkring fiskekvoterne. Det er helt uforståeligt, at Folketinget har fået vildledende oplysninger, og derfor har vi ikke andre muligheder end at gå op i det allerøverste kritikelement," siger formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).  

Burde have forebygget ulovligheder
I 2002 vedtog Folketinget, at det skulle være muligt for fiskerne at handle indbyrdes med fiskekvoterne. Samtidig besluttede man, at der skulle sættes ind mod risikoen for, at kvoterne ville samle sig på få fiskeres hænder. 

Siden har Miljø- og Fødevareministeriet imidlertid hverken fastsat grænser for, hvor mange kvoter en fisker må have, eller ført tilstrækkeligt tilsyn med fiskernes handlen på kvote-markedet:

"Statsrevisorerne ser med stor alvor på Miljø- og Fødevareministeriets kritisable forvaltning, men også på forhold, der indikerer ulovligheder, som hverken er blevet forebygget eller opdaget," siger formand Peder Larsen.

Miljø- og Fødevareministeriet har på baggrund af Rigsrevisionens rapport anmeldt flere fiskere og fiskeriselskaber til politiet. De er mistænkt for dokumentfalsk, stråmandsvirksomhed og overtrædelser af fiskeriloven. Og det er ifølge Peder Larsen ikke helt normalt:

"Det er meget usædvanligt, at undersøgelse leder til politianmeldelse," lyder det fra Statsrevisorerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Larsen

Fhv. formand (SF) for Statsrevisorerne, revisor
merkonom (Aarhus Købmandsskole 1996), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00