Støjberg til EU-kommissær: Ophævelse af grænsekontrol er utopisk

GRÆNSER: Integrationsministeren kalder det ”utopisk”, at Danmark skulle kunne ophæve grænsekontrollen om seks måneder, sådan som EU-reglerne foreskriver. Så bryder Danmark EU-reglerne, lyder det fra Kommissionen.

Integrationsminister Inger Støjberg mener, at det er en utopi at tro, at der kommer styr på EU's ydre grænser inden for de næste seks måneder.
Integrationsminister Inger Støjberg mener, at det er en utopi at tro, at der kommer styr på EU's ydre grænser inden for de næste seks måneder.Foto: Scanpix / Ólafur Steinar Gestsson
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Mødet var overstået på få minutter. Men integrationsminister Inger Støjberg (V) føler, at hun fik fortalt EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, det, hun skulle, da de to mødtes i marginen af et ministerrådsmøde torsdag aften.

”Det handlede om at sige til ham, at jeg ikke ser for mig, at vi kommer til at ophæve grænsekontrollen lige med det samme, og at vi skal have grænsekontrol lige så længe, som der ikke er styr på de ydre grænser,” sagde ministeren efter mødet.

Sidste gang
EU-Kommissionen gjorde klart i starten af maj, da Danmark og fire andre lande fik lov at forlænge den midlertidige grænsekontrol i seks måneder, at det er sidste gang, det er muligt inden for Schengen-reglerne. Men det preller af på ministeren.

”Det er jo kendt, at man fra Kommissionens side nu har forlænget med et halvt år, og at det er den sidste forlængelse inden for rammen af det regelsæt, som vi er i.”

”Men vi lever nu engang i den virkelige verden, og i den virkelige verden er der efter min mening behov for grænsekontrol, lige så længe der ikke er styr på de ydre grænser,” siger Støjberg.

Hun kalder det ”en utopi” at tro, at det kommer til at ske inden for det næste halve år, men vil ikke komme nærmere ind på, hvad der konkret skal til, andet end at antallet af mennesker, der ankommer til Europa, skal nedbringes.

Ikke muligt
Reaktionen fra Kommissionen er dog ikke til at tage fejl af.

”Så handler Danmark i strid med EU-reglerne” siger en talsperson for EU-Kommissionen, der understreger, at der simpelthen ikke er mulighed for en reel forlængelse af den nuværende grænsekontrol.

Danmark kan forsøge at få en ny undtagelse, hvis regeringen kan argumentere for, at der findes sikkerhedsmæssige årsager til, at der skulle være behov for grænsekontrol, lyder vurderingen. Men bare at lade tingene køre videre vil være et brud på EU-reglerne.

Vi må se
Inger Støjberg vil dog ikke forholde sig til, om hun er klar til at tage et retligt opgør med EU.

”Lad os nu se. Nu har vi et halvt år, og så må vi se, hvordan tingene stiller sig. Der er jo også andre lande, der diskuterer grænsekontrol. Vi er ikke de eneste,” siger hun.

”Der kommer selvfølgelig til at foregå en diskussion mellem os og Kommissionen nu. Og det er der i øvrigt også en række andre lande, der gør.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dimitris Avramopoulos

Fhv. EU-kommissær for migration, interne anliggender og medborgerskab (Liberale Parti, Grækenland)
ba i offentlig lov og statskundskab (Athens Uni. 1978), master i europæiske studier (Bruxelles Uni. 1986)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00