Støjberg: Vi sender et helt klart signal

AFTALE: Planen er, at regeringens nye asylstramninger skal lynbehandles og allerede træde i kraft denne uge. "Vi skal bruge alle de midler, som vi kan tage i brug," lyder det fra Inger Støjberg.

"Der er store udfordringer forbundet med at håndtere det nuværende flygtningepres," fortæller Inger Støjberg.
"Der er store udfordringer forbundet med at håndtere det nuværende flygtningepres," fortæller Inger Støjberg.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Cecilie Gormsen

Tirsdag aften landede regeringen en ny aftale om 13 tiltag på asyl- og flygtningeområdet med partierne i blå blok samt Socialdemokraterne.

Med den nye aftale bliver det blandt andet muligt at beslaglægge offentlig ejemdom til indkvartering eller tilbageholdelsessted. Et andet punkt er, at politiet i særlige tilfælde ikke behøver at domstolsprøve frihedsberøvelse af udlændinge inden for tre døgn.

Nødt til at dæmme op
Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sender Danmark et klart signal med den nye aftale:

”Vi er nødt til at få dæmmet op for tilstrømningen med alle de midler, som vi kan tage i brug. Der er store udfordringer forbundet med at håndtere det nuværende flygtningepres, hvilket aftalen skal bidrage til at løse,” siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Samtidig sender vi det klare signal, at vi i Danmark stiller krav og kun tilbyder basale fornødenheder til asylansøgere i de indledende faser. Derudover skal asylansøgere kunne tilbageholdes, mens vi undersøger, hvem de er, og afviste asylansøgere skal ud af landet i en fart.”

Skal hastebehandles
Allerede onsdag vil regeringen fremsætte et lovforslag i Folketingssalen med de elementer, som aftalepartierne opfatter som mest presserende at få gennemført. Disse skal herefter hastebehandles, så lovforslaget allerede bliver 2. og 3. behandlet fredag, og reglerne dermed kan træde i kraft allerede i weekenden.

Forhandlingerne er foregået i Finansministeriet med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for bordenden. Han mener, at det er vigtigt, at Danmark agerer hurtigt, fordi landet står i en svær situation med et stigende antal asylansøgere. Han bakkes op af justitsminister Søren Pind (V):

”Det er afgørende at være beredt, så vi ikke kommer til at opleve kaotiske tilstande i stil med dem, vi har set andre steder i Europa,” siger Søren Pind og fortsætter:

”Med aftalen giver vi politiet de nødvendige redskaber til at kunne håndtere en akut situation, hvis den skulle opstå. Det handler ganske enkelt om, at vi udviser rettidig omhu.”

En del af asylpakken
I fredags præsenterede regeringen en asylpakke med 34 forslag, hvor nogle tiltag kunne gennemføres med det samme, mens der skulle lovændring og dermed et flertal i Folketinget til andre ting. Og det er i sidstnævnte kategori, at de 13 nye asylstramninger skal findes. Også Socialdemokraterne fremlagde i sidste sit bud på nye tiltag, der skulle afhjælpe det stadigt voksende asylpres. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00