Stol på Altingets neutralitet

KLUMME: I en tid med fake news er der virkelig brug for neutrale, pålidelige medier, brugerne kan stole på. Altinget opfattes af langt de fleste som neutral, noterer chefredaktør Rasmus Nielsen.

- Den nye chefredaktør fra 1. maj Jakob Nielsen skal bære neutralitetens fakkel videre, noterer Rasmus Nielsen.
- Den nye chefredaktør fra 1. maj Jakob Nielsen skal bære neutralitetens fakkel videre, noterer Rasmus Nielsen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Rasmus Nielsen

Er DF med, er vi ikke.

Med de ord gav Enhedslistens Frank Aaen sidst i 1999 i grunden startskuddet til det, der skulle blive Altinget.dk: en uvildig, neutral netavis om politik, man gerne skulle kunne stole på. Placeret i det modsatte ringhjørne af fake news.

Vi havde fået den tanke at levere indhold til de dengang ret nye partiportaler på nettet, der var sparsomme på indhold. Som journalist ville jeg helst arbejde for alle. Men med Frank Aaens udsagn kunne det jo ikke ske.

Så blev det til Altinget.dk, som skulle være uafhængig af partiinteresser – og langt senere, i efteråret 2016, spurgte vi brugerne, hvordan de opfatter vores journalistik. Det kan godt tåle dagens lys.

Vi inddeler i den årlige brugerundersøgelse fra Peytz & Co. læserne i gratister (forsiden) og betalende fagportaler (de hen ved 20 betalingsportaler).

- Når du tænker på Altinget, tænker du det så som partipolitisk neutralt?

Blandt gratisterne svarer 74,8 procent ja, mens tallet for abonnenter er helt oppe på 86,8.
Overvejende højreorienteret? Ja, svarer 5,5 procent af gratisterne og 1,8 af de betalende læsere. Og nu kommer det så til sammenligning: Overvejende venstreorienteret: Ja, svarer andre 5,5 procent af alle de gratister, der deltog i brugerundersøgelsen i oktober 2016. 1,7 procent af abonnenterne mener det samme. Kan opløbet være mere tæt?!

Altså: Langt de fleste opfatter os som partipolitisk neutrale, mens præcis lige store, små mindretal opfatter os som henholdsvis højre- og venstreorienterede. Det er vi svært tilfredse med. Ja, en kende stolte over.

Den nye chefredaktør fra 1. maj Jakob Nielsen skal bære denne neutralitetens fakkel videre. Den byrde vil han bære med lethed, for det er i forvejen hans særkende. Bare spørg på partikontorerne. 

I denne skrækkelige tid med fake news er der så meget brug for pålidelig formidling. I skal kunne stole på dét, vi skriver. I skal kunne stole på, at vi går efter argumentet snarere end efter ideologien. 

Tænk på, at uanset hvilket politisk standpunkt, du kan formulere, vil vi have en abonnent, der forfægter det modsatte synspunkt. Derfor er det ikke interessant, hvis udgiveren eller journalisten selv mener noget.

Bevares, det må være skægt at skrive avisledere med kant. Og i et andet liv ville jeg elske at skrive ledere i Politiken, Jyllands-Posten, Information, Børsen.

Men nej, moderne medier gør godt i at være helt neutrale i den journalistiske dækning. Til gengæld giver vi plads til det velunderbyggede og nok så skrappe synspunkt i vores voksende debatstof, som redaktøren Søren J. Damm tegner. Hér kan du elske at hade synspunkter. Dét er bestemt også en politisk drivkraft. Bare genrerne altså holdes adskilt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00