Stor opbakning til regeringens kontanthjælpsreform

MÅLING: Der er stor folkelig opbakning til regeringens kontanthjælpsreform, viser en ny måling. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen glæder sig over, at danskerne støtter regeringens udspil.
Over 60 procent af befolkningen bakker op om Mette Frederiksens kontanthjælpsreform.
Over 60 procent af befolkningen bakker op om Mette Frederiksens kontanthjælpsreform.Foto: s-dialog.dk

Et stort flertal af danskerne er tilhængere af det udspil til en kontanthjælpsreform, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i sidste uge.

Det viser en meningsmåling, som A&B-Analyse har foretaget for Altinget.dk blandt knap 1000 danskere.

Hele 60,1 procent af de adspurgte tilkendegiver således, at de bakker op om reformen, der blandt andet skærer i ydelserne for unge under 30 år, så de i stedet får en ydelse, der svarer til SU-niveau.

Og det glæder Mette Frederiksen, at danskerne tager så godt imod regeringens forslag. Det skyldes ifølge hende, at danskerne er enige med regeringen i dens ret-og-pligt-tilgang til hele kontanthjælpssystemet.

Fakta

Sådan har vi spurgt

Regeringen har fremlagt et udspil til en reform af kontanthjælpen, som primært skærer i ydelserne for unge under 30 år, så de kun får en ydelse, der svarer til SU-niveau. Er du tilhænger eller modstander af regeringens reform?

Tilhænger 60,1 %
Modstander 27,9 %
Ved ikke 12,0 %

Svarene i procent fordelt på parti:

 TilhængerModstander
S 57,7 26,1
SF 36,6 46,3
R 68,6 17,1
EL 24,7* 69,7
DF 58,2 30,6
V 70,3 20,0
 86,4 9,1
LA 78,9 5,3

Målingen er foretaget af A&B-Analyse for Altinget.dk i perioden 28. februar til 5. marts blandt 969 repræsentativt udvalgte danskere.

*Rettelse: I en tidligere udgave var der ved en fejl byttet om på tilhængere og modstandere blandt Enhedslistens vælgere. Vi beklager. 

"Grundlæggende er tanken med udspillet, at dem, der kan, skal, og dem, der ikke kan, skal hjælpes bedre. Det handler om, at har man evnerne, så har man også forpligtelsen til at tage en uddannelse eller et arbejde, og at vi samtidig ikke opgiver nogen. Jeg tror, at målingen er et udtryk for, at mange mener, at det er den rigtige vej at gå," lyder det fra Mette Frederiksen i et skriftligt svar til Altinget.

Meningsmålingen viser, at kun 27,9 procent af de adspurgte danskere indikerer, at de er modstandere af regeringens reform, mens 12,0 procent svarer 'ved ikke'.

Jeg tror, at målingen er et udtryk for, at mange mener, at det er den rigtige vej at gå.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister

Uddannelse til unge sælger
Den markante støtte til kontanthjælpsreformen skyldes i høj grad, at regeringen i almindelighed og Mette Frederiksen i særdeleshed har fået fortalt danskerne, at reformen er en hjælp til alle de unge, der skal flyttes fra passiv forsørgelse over i uddannelsesforløb. Det mener professor og valgforsker Jørgen Goul Andersen.

"En vigtig del af reformen handler jo om, at unge skal have en uddannelse i stedet for kontanthjælp. Sådan et synspunkt vinder bred gehør i befolkningen. Det sælger godt, at man vil hjælpe især yngre kontanthjælpsmodtagere til at få en uddannelse," siger han.

Det erklærer professor ved Københanvs Universitet Jørgen Elm Larsen sig enig i. Han har i mange år forsket i danskernes holdning til sociale ydelser og folk på kontanthjælp.

"Der er ingen tvivl om, at reformen er blevet markedsført flot ved at sætte fokus på, at den får flere unge igang med en uddannelse. Så tænker folk ikke så meget over, at det også betyder, at der er nogle unge, som mister halvdelen af deres forsørgelsesgrundlag," siger han.

Med reformen ønsker regeringen at afskaffe kontanthjælp for uddannelsesparate unge under 30 år, der i stedet skal tilbydes uddannelseshjælp på niveau med SU'en.

Krisebevidsthed og mådehold
De to professorer peger desuden på, at den langvarige økonomiske krise har gjort, at folk er blevet mere fokuserede på mådehold, og at der skal være styr på økonomien.

Det betyder, at også kontanthjælspmodtagerne skal holde for. Og derfor er der altså folkelig opbakning til en spareøvelse, der skærer ned på nogle af de i forvejen laveste sociale ydelser.

"Krisen har gjort mådehold til en dyd. Når man sidder derhjemme og selv skal spare på pengene, så mener man også, at kontanthjælspmodtagerne skal være med til at bidrage. Læg dertil, at der i medierne er blevet tegnet et meget negativt billede af folk på kontanthjælp. Så er det klart, at regeringens kurs bifaldes af befolkningen," siger Jørgen Elm Larsen.

Jørgen Goul Andersen påpeger også, at blandt andet hans egen forskning viser, at danskerne i stor stil holder på pengene og i krisetider sætter en ære i mådehold.

"Forskningen viser, at danskerne er ekstremt bevidste om tilbageholdenhed og mådehold. Krisebevidstheden har ikke ligefrem skabt en accept af nedskæringer, men presset for forbedringer er markant aftaget. Undtagen på uddannelsesområdet," siger han.

De mest tilfredse er borgerlige
Bryder man meningsmålingen ned på de enkelte partiers vælgere, viser det sig, at det kun er blandt SF's og Enhedslistens vælgere, der er flertal imod regeringens kontanthjælpsreform.

De to andre regeringspartiers vælgere er i vid udstrækning glade for udspillet. 57,7 procent af de socialdemokratiske vælgere og hele 68,6 af Radikales vælgere støtter op om udspillet.

For SF-vælgernes vedkommende gør det sig kun gældende for 36,6 procent, mens 46,3 af disse erklærer sig modstandere af regeringens kontanthjælpskurs.

Generelt set er det blandt de borgerlige vælgere, at man finder dem, der er mest tilfredse med regeringens forslag. Bandt de adspurgte danskere, der støtter enten V, K eller LA, tilkendegiver 78,5 procent, at de er tilhængere af SRSF-regeringens forslag på kontanthjælpsområdet.

Og det er ifølge Jørgen Goul Andersen den eneste hage ved den for regeringen flotte meningsmåling.

"For Socialdemokraterne er vælgernes reaktion en lettelse. Men der er et hår i suppen for regeringen. For dem, der jubler allermest, er de borgerlige vælgere. Det kan godt gøre ondt, når nu regeringen hele tiden bliver skudt i skoen, at den fører borgerlig politik," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

Jørgen Elm Larsen

Lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
lic.scient.soc. (1989), mag.scient.soc. (Københavns Uni. 1981)

0:000:00